VPRO Tegenlicht Meet Up Zeeland over de Donut Economie

MIDDELBURG – Het bezoek aan Nederland van Kate Raworth, bedenker van de donut economie, zorgde in de tweede week van januari voor veel commotie. Alle zaaltjes zaten vol om haar vlijmscherpe betoog te horen voor de noodzaak van een nieuwe economisch concept. De donut economie is het onderwerp voor de Tegenlicht Meet Up Zeeland op dinsdag 30 januari om 19.00 uur in HZ University of Applied Sciences. De VPRO Tegenlicht-uitzending ‘De donut economie’ van 26 november 2017 staat centraal. Deelname is gratis. Wel graag vooraf aanmelden via [email protected].

Sprekers

Onze gasten: Martijn Jeroen van der Linden. Hij recenseerde het boek al vorig jaar in opdracht van Follow the Money en reflecteert op het debat tussen voor-en tegenstanders van de donut economie. Sjoerd de Jongh, sociaal ondernemer en eigenaar van Y-logic, presenteert ideeën voor een E-mobility park, een concept voor elektrische deelauto’s. Dick van der Wouw, senior onderzoeker van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, verbindt het gedachtengoed van de donut economie met de economische ontwikkeling van Zeeland.

Donut economie

De economie groeit! We shoppen weer door de stijging van onze koopkracht. Maar de CO2-uitstoot en de ongelijkheid stijgen helaas net zo hard. Wat is hier aan te doen? De Britse econoom Kate Raworth gebruikt een krachtig beeld voor een nieuwe circulaire economie: de donut. Onze economische activiteiten mogen niet uit de bocht vliegen, maar groeien binnen grenzen, in een ideale cirkel. De donut economie bepleit economische groei gericht op armoedebestrijding en een groei binnen de grenzen van de planeet Aarde.

Anders denken en onderwijs

Docenten van de economische opleidingen van HZ hebben aangegeven dat een groot aantal studenten aanwezig zal zijn. HZ-studenten kunnen vanaf 17.45 uur de  integrale uitzending van VPRO Tegenlicht-uitzending bekijken. Vanaf 19.00 uur gaan we met hen en het brede publiek in gesprek over de uitgangspunten van de donut economie en over de gevolgen die dit zou moeten hebben op de inrichting van het economieonderwijs in zowel het beroeps- als het voortgezet onderwijs. Terugkijken van de uitzending kan ook thuis.

Tegenlicht Meet up Zeeland is een initiatief van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland in samenwerking met Switch.  Kijk voor de eerdere bijeenkomsten van VPRO Tegenlicht Meet Up Zeeland op de Facebookpagina van Tegenlicht Meet Up Zeeland.

Lees ook:VPRO Tegenlicht Meet Up Zeeland: Kwestie van vertrouwen
Lees ook:Shoppen volgens China in VPRO Tegenlicht Meet Up Zeeland
Lees ook:VPRO Tegenlicht: Meet Up Zeeland
Lees ook:VPRO Tegenlicht
Lees ook:VPRO Tegenlicht Meet Up Zeeland met Goudzoekers in YouTube-land

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>