Vlissingse Andere Tijden: De mazen van het net

VLISSINGEN – Woedende Nederlandse vissers omdat het Europees Parlement de pulsvisserij, vissen met stroomstootjes op platvissen, totaal wil verbieden.
Andere Tijden kijkt zaterdag 17 maart vanaf 21.20 uur op NPO2 terug naar een andere ingrijpende Europese maatregel waar de vissers zich in de jaren zeventig en tachtig fel tegen hebben verzet: de invoering van de visquota. Een visser mocht niet meer onbeperkt uit de zee vissen, dat was niet goed voor de zee en het milieu. Voortaan werden wettelijke quota vastgesteld.
“Hoe kan je een visser nu verbieden om zoveel mogelijk te vissen, dat zit in zijn aard,” zegt een oud-visser. “Dat waar we goed in waren, vissen, mocht ineens niet meer,” zegt een ander. Maar zo’n vaart liep het in de jaren zeventig niet met de controle. Bovendien was de wetgeving nog niet waterdicht. Dat leidt tot sjoemelen op grote schaal. Zo wordt teveel gevangen vis ‘s nachts stiekem overgeladen in bijvoorbeeld meubelwagens, om elders de overtollige vis alsnog te verkopen.
Tot de overheid begin jaren tachtig de controles gaat opvoeren. Dan wordt het menens en is het echt afgelopen: hoge boetes worden opgelegd en zelfs gevangenisstraffen.
In Vlissingen leidt het vissersoproer in 1988 tot heftige taferelen. Een visser zegt: “Als we de haven kwamen binnen varen, stond de vijand ons op de kade op te wachten. Per schip stond er een groepje samengesteld uit politie en controleurs van de inspectie. Alsof we criminelen waren. Dat deed pijn. Wij deden gewoon ons werk.”
Een oud-medewerker van de Algemene Inspectie Dienst (AID) zegt: “Ik ben toen ook een aantal keren meegegaan naar de haven. De sfeer was heel grimmig. DE ME bestond nog net, was nog niet zo professioneel als nu. Die stonden dan uren te wachten in het donker en kou, met gedoofde lichten in een hoek van de haven. En er gebeurde van alles. Banden steken, daar heb je persoonlijk geen last van, maar als een visser voor je met grote tractorbanden staat te zwaaien, dat is wel anders.”
Vissers die net een eigen schip hadden, en in veel gevallen een torenhoge schuld, voelden zich beknot in hun werk. “Dat was verschrikkelijk. Dat beheerste ons hele leven, tot aan mijn gezinsleven thuis toe. Het ging alleen maar over die quota in die jaren.”
“Je kon me toen aansteken met een natte krant, zo kookte ik van woede, zij pakten ons ons werk en inkomen af,” zegt een andere oud-visser.
Andere Tijden over het kat-en-muis-spel tussen de vissers en de controleurs van de Algemene Inspectie Dienst in de jaren zeventig en tachtig.
Regie: Paul Ruigrok
Redactie: Mirjam Gulmans

Lees ook:Zeeuwse vissers vissen niet!
Lees ook:Vissers vergunningloos!
Lees ook:De plek…..(5) De haven, Yerseke!
Lees ook:Zeehonden bekogeld!
Lees ook:Sportvis provincie Zeeland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>