Verdeling gemeenteraadszetels na verkiezingen

HULST - Het komt steeds dichterbij: Woensdag 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. In de gemeente Hulst zijn er 21 raadszetels te verdelen.

Hoeveel stemmen moet een partij hebben voor een raadszetel?
Dat hangt af van de kiesdeler. De kiesdeler is het aantal geldige stemmen, gedeeld door het aantal raadszetels (= 21).
Stel er zijn 14.533 geldige stemmen uitgebracht. Dan is de kiesdeler 692. Per 692 stemmen wordt er dan een raadzetel toegekend aan de politieke partijen. Na deze eerste berekening volgt er nog heel wat rekenwerk om de resterende zetels te verdelen.

Welke kandidaat van de partij krijgt een raadszetel?
Als een partij vijf zetels heeft, wil dat nog niet zeggen dat de eerste vijf kandidaten op de lijst raadslid worden. Er wordt ook gekeken naar hoeveel voorkeurstemmen een kandidaat heeft. Met andere woorden: Hoeveel mensen hebben op een kandidaat gestemd?
In een eerste ronde worden de vijf zetels verdeeld over de kandidaten van de lijst die een aantal stemmen hebben gekregen dat groter is dan 25% van de kiesdeler. Een kandidaat die onderaan de lijst van zijn partij staat en bijvoorbeeld 400 stemmen heeft behaald, komt op deze manier toch in aanmerking voor een raadszetel. Deze persoon moet dan wel binnen de top vijf van behaalde stemmen van zijn/haar partij staan.

Na al het rekenwerk zijn de 21 raadsleden gekend. Zij worden op donderdag 29 maart 2018 geïnstalleerd. Op dinsdag 27 maart 2018 vindt een bijeenkomst plaats tijdens welke afscheid wordt genomen van de huidige gemeenteraad en de niet terugkerende raadsleden.

Lees ook:28 partijen doen mee aan verkiezingen!
Lees ook:Derde raadszetel PvdA Vlissingen!
Lees ook:Afscheid raadsleden
Lees ook:Gemeenteraadsverkiezingen Hulst!
Lees ook:Verkiezingsuitslag Vlissingen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>