Op naar de 50 (2): Wat betekent Abraham zien?


VLISSINGEN – Ik hoop in januari vijftig jaar te worden, en zie dus Abraham. Over dit onderwerp pratende vroeg een vriendin mij deze week op het Vlissingse Bellamypark: “Waar komt de uitdrukking “Abraham zien” vandaan? Als een man vijftig wordt, ‘ziet hij Abraham’ en een vrouw die deze leeftijd bereikt ‘ziet Sara(h)’. Maar hoe zijn ze daar opgekomen?

De uitdrukking blijkt te zijn afgeleid van een Bijbeltekst. In het Evangelie van Johannes (8.57) staat een verhaal over een vrouw die overspel heeft gepleegd. Aan Jezus wordt gevraagd wat er met die vrouw moet gaan gebeuren, omdat de wet voorschrijft dat ze gestenigd moet worden. Maar Jezus zegt dat degene die zonder zonde is, de eerste steen mag werpen.
Niemand doet dat en Jezus zegt vervolgens: ‘Abraham, uw vader, heeft zich erop verheugd mijn dag te zien en hij heeft die gezien en zich verblijd’. De toehoorders verbaasd: ‘U bent nog geen vijftig jaar, en u zou Abraham gezien hebben?’

Er wordt soms gezegd dat iemand van 50 jaar dezelfde levenswijsheid en waardigheid moet bezitten als Abraham.
Abraham (hij heette eerst Abram) is getrouwd geweest met Sarai. Ze konden geen kinderen krijgen. Na een persoonlijke boodschap van God veranderde hij zijn naam in Abraham en zij in Sara(h).

Toen konden ze opeens wel kinderen krijgen. Abraham wordt gezien als de stamvader van vele volken.

Pas halverwege de vorige eeuw werd trouwens voor vrouwen Sara(h) ‘ingevoerd’. Voor die tijd zagen zij op hun vijftigste ook Abraham.

Lees ook:Op naar de 50! (3): Abraham en de mosterd!
Lees ook:Op naar de 50 (15 en slot): De uitsmijter!
Lees ook:Op naar de 50 (4): (Vader) Abraham op visite!
Lees ook:Op naar de 50 (14): Het Abraham lied!
Lees ook:Kerstquiz

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>