Op naar de 50 (6): Marcel het erwtensoepkind!


VLISSINGEN – Terwijl ik (Marcel) in Vlissingen geniet van het herfstweer, schrijft mijn moeder Riet van der Voort elders in het land over de bijzondere dag van mijn geboorte waarbij erwtensoep ook een belangrijke rol speelde. Bijna 50 jaar geleden!

Riet van der Voort: Het was 31 januari 1962 in Utrecht en ik was negen maanden zwanger van ons tweede kind. Van te voren had ik te horen gekregen dat als het kind er die dag niet was, ik opgenomen zou worden. Dan zouden ze het gaan opwekken. Mijn man Piet is met onze oudste zoon René naar zijn ouders gegaan. Hij heeft René daar achtergelaten en vervolgens mij naar het Stads- en Academischs Ziekenhuis Utrecht gebracht. Daar heb ik een onderzoek gehad. Ze zeiden mij dat het kind die dag niet geboren zou worden.

Ik zei: Dat kan niet en ze zouden het opwekken. Professor Platen -ook de gynaecoloog van Koningin Beatrix- is erbij gehaald voor nader onderzoek. Die zei eveneens dat het nog niet zover was en dat het kind als het er na veertien dagen nog niet was gehaald zou worden.

Ik zei: Dat kan niet. Ik ben uitgerekend op 31 januari! De dokter zei: Dan mag u opschieten, want het is vandaag de 31ste!
Ik wist dat niet.

Eigenlijk was ik een beetje boos en nog steeds in de overtuiging dat mijn kindje die dag geboren zou worden. Mijn schoonmoeder was er ook van overtuigd. Ik ben weggestuurd en met Piet op de bus naar zijn ouders gestapt.

Mijn schoonmoeder zei: Ik heb niet op jou met eten gerekend. Want ik heb erwtensoep gemaakt en dat mag je niet. Jij bent zoutloos.
Ik meldde onverschillig: Dat kan mij niet schelen. Geef mij maar een bord erwtensoep!
Uiteindelijk heb ik twee borden erwtensoep gekregen. Tijdens het leeg eten van het tweede bord begonnen de weeën. Ik ging tegen een kast staan.

Piet zei dat het niet kon, mijn schoonmoeder voorspelde dat het heftig ging worden. Piet is uiteindelijk toch bij de melkboer om hulp gaan bellen. Die kwam terug en mijn schoonmoeder zei dat ze ook nog pannenkoeken voor mij had. Maar ik had geen trek meer…

Piet heeft een paar keer gebeld, maar aanvankelijk kwam er niemand. Totdat er twee personen tegelijk op de fiets aankwamen. Een dokter was zelfs helemaal vanaf de andere kant van de stad komen fietsen. Piet moest vervolgens een taxi bellen en ik ben naar het ziekenhuis gebracht.

Daar zei de dokter dat het nog uren zou duren, ik weer boos, want het kind kwam er al aan. Om tien voor negen is mijn tweede zoon Marcel geboren! De dokter feliciteerde mij en grapte: U bent wel een eigenwijze!

En het leuke van deze spannende dag volop erwtensoep is dat Marcel zelf ook gek op snert is!

Geschreven door: Riet van der Voort (74 jaar)

Lees ook:Gefeliciteerd Pa
Lees ook:Op naar de 50 (7): De gehaaste paashaas!
Lees ook:Wat een streken (1): Het Utrecht van Piet, Riet en Marcel
Lees ook:Marcel van der Voort wint dé Prijs 2010 Regio 10 van Wegener Media!
Lees ook:Spinfietsoma Riet maakt kilometers voor MS onderzoek

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Op naar de 50 (6): Marcel het erwtensoepkind!

 1. sylvia

  Hoi Marcel

    /   Reply  / 
 2. sylvia

  Hoi Marcel,
  Leuk verhaal van je moeder, ik denk dat de meeste moeders de bevalling en alles eromheen niet meer vergeten. Mijn moeder zegt altijd dat als een man ook kinderen zou kunnen krijgen,er nooit meer dan twee kinderen per gezin zouden zijn. De eerste bevalling voor de vrouw, en als de man het tweede kind zou krijgen kwam er nooit een derde meer ;-) )

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>