Is Pasen meer dan een eitje tikken?


KORTGENE – “Is Pasen meer dan een eitje tikken”, vraagt de 12-jarige Nikkie Korringa uit Kortgene zich hardop af.

Pasen is veruit het belangrijkste christelijke feest in het liturgische jaar, volgend op de Goede Week. De christenen vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus opgestaan is uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging. Volgens huidige berekeningen heeft deze kruisiging plaatsgevonden tussen de jaren 26 en 36.
In de loop der jaren zijn veel culturele elementen toegevoegd aan het feest , die weinig te maken hebben met et oorspronkelijke christendom. Daardoor is het een belangrijk gezinsfeest is geworden. Pasen duurt twee dagen en wordt gevierd op een zondag en maandag. Beide dagen worden wel afzonderlijk eerste en tweede paasdag of paaszondag en paasmaandag genoemd.

Pasen heeft zijn oorsprong in het joodse Pesach. Het christelijke Pasen verwijst tevens naar de vijftig dagen durende periode van het kerkelijke jaar vanaf het paasfeest tot Pinksteren. Dus Nikkie een Paasei hoort er vandaag de dag zeker bij, maar het Pasen is inderdaad veel meer…..

Lees ook:Wat heeft de paashaas met Pasen te maken?
Lees ook:Zeeland maakt zich op voor Pasen!
Lees ook:Pasen nadert!
Lees ook:Gezegend Pasen
Lees ook:Haalt Pasen Kerstmis in?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>