Sinterklaasspecial (3): De schoen zetten….

MIDDELBURG – Wie zoet is krijgt lekkers…en dat niet enkel op 5 december als wij het Sinterklaasfeest doorgaans vieren. Want bij diverse Zeeuwen mogen de kinderen nadat Sint in ons Zeeuwse land is gearriveerd, hun schoen zetten. Als het even kan met wat tekeningen, hooi, brood suikerklontjes, of een smakelijke winterpeen erin.

Bij de haard

Dat schoen zetten doen ze als vanaf de 15e eeuw. Aanvankelijk in de kerk en de opbrengst ging naar de armen. Zo legden rijke Utrechters in de Sint Nicolaaskerk in hun Domstad op 5 december cadeautjes in schoenen. En dat werd verdeeld onder de arme stadsgenoten.  Als het even kan komt de schoen bij de haard, want zwarte Piet verschijnt immers via de schoorsteen de woning in. Met de opmars van de centrale verwarming komen de schoenen vaak in de buurt van de radiator te staan. En wat een verrassing, de volgende dag zit er meestal iets lekkers of een ander cadeautje in. Papa en mama zijn natuurlijk net zo verrast als hun kroost.

 

Lees ook:Sint is weer in het land
Lees ook:Is zwarte P. de dader? Schoorsteenbrand in Aagtekerke!
Lees ook:Sinterklaasspecial (4): Kent u de Sinterklaasliedjes nog?
Lees ook:Oeps! Vitrinekast Gouden Schoen bezwijkt
Lees ook:Gouden Schoen scoort kijkers in Voetbal Experience

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>