Vaarvakantie WVO Zorg (3): Het bleef nog lang gezellig in Zwijndrecht!

VLISSINGEN / ZWIJNDRECHT – Het is maandagochtend half 9 als hospitaalschip Prins Willem Alexander met bewoners van WVO Zorg uit Vlissingen vertrekt. Die via onder andere de Westerschelde en Hansweert, diverse sluizen, waaronder de Volkenraksluizen, richting Zwijndrecht vaart. Een prachtige tocht met even mooi weer…

In de ochtend wordt er na het opstaan genoten van een uitgebreid ontbijt met volop keuze uit broodjes, vleeswaren, kaas, ander beleg en gekookte eieren. Daarna volgt de koffie met heerlijke cake en stemmige accordeonmuziek. ’s Morgens is er nog aanstekelijke ochtendgymnastiek.

De activiteitenbegeleider

Ik tref in de ochtend activiteitenbegeleider Jaap Berrevoets in een van de sfeervolle salons aan boord van de Prins Willem Alexander. Iets verderop zijn 2 medewerksters van WVO Zorg bezig met de voorbereidingen van het fruithapje bij de lunch. In de keuken werken de koks aan het diner. Aan boord is er genoeg te doen. En de voorbereidingen aan de vakantiereis beginnen al veel eerder. Berrevoets: “Eigenlijk meer dan een jaar van tevoren. In maart 2015 heb ik contact opgenomen met de rederij en de datum opgegeven. Dan kijken zij of het in te passen is. Want onze wens maakt het iets moeilijker. Wij willen namelijk varen van Vlissingen naar Vlissingen. (Met daar tussenin Zwijndrecht, Gouda, Maassluis en Middelburg). Dat betekent dat er gasten uit Hollland gevonden moeten worden die in Vlissingen voor ons vertrek van boord gaan en  een gezelschap dat aan boord gaat als wij in Vlissingen eraf zijn. Gelukkig zijn er 2 groepen gevonden, beiden uit Nijmegen.”

 

De voorbereidingen

Berrevoets vertelt verder: “Dan liggen de voorbereidingen een tijdje stil. In mei van dit jaar heb ik de draad weer opgepakt en zijn de prijzen bekend gemaakt, aanmeldingsformulieren eruit gegaan, het werven van personeel gestart, ik ben entertainment gaan regelen, de kok is menu’s gaan maken en de huishouding startte de planning. Daarna vult de activiteitenbegeleider in samenspraak met het management van WVO Zorg, de brasserie en huishouding de  vakantie verder in.”

Wat voor dingen komt Berrevoets onderweg tijdens de voorbereidingen tegen? “Bijvoorbeeld het inventariseren hoeveel eigen rolstoelen ermee gaan en hoeveel wij erbij moeten huren. Ook proberen wij altijd 1 op  1 wat betreft bewoners en medewerker in te plannen. Dit jaar lukte dat niet. Er zijn 48 bewoners en 37 medewerkers aan boord. Geen probleem, want als wij in Gouda en Maassluis van boord gaan doen wij dat in 2 groepen.”

Ook de catering voor al die mensen is belangrijk. Het eten en drinken en alle extraatjes moeten tijdig aan boord zijn. Kok John Net regelt dat.”

Hoe lukt dat allemaal?

Veel werk en voorbereidingen, dus. Hoe en waarom lukt dat steeds weer? Berrevoets: “Ik denk door de ervaring in het organiseren van de bootreizen. Ik werk al 20 jaar voor de stichting en het is de 14e bootreis. En de lijnen kort houden. Niks moet en alles mag, is  het motto.  En daardoor gebeuren er veel spontane dingen tijdens de reis.”

Hoogtepunten?

“Ik verwacht dat de hoogtepunten van deze vaarvakantie onder andere de bezoeken aan Gouda en Maassluis zijn. Gouda is natuurlijk favoriet door de Goudse kaas en stroopwafels. En de optredens van de koren De Zilvermeeuwen en Dordtse Lijsters. Ook de scheepsbingo is een hit. Een eenvoudig spel, dat de gasten graag spelen. Natuurlijk is het ‘Kapteins dinner’ eveneens een succesnummer.”

Indruk

Berrevoets: “De meeste indruk op mij maakt de sfeer die je onder elkaar creëert. Het is een teamproces dat tijdens de reis verder groeit. De  medewerkers doen een stapje extra om het de bewoners naar hun zin te maken.”

Verwenmiddag

Na de lunch met onder andere een broodje kroket is er een echte verwenmiddag aangebroken. Voor de Zeeuwse vakantievierders. Wat dacht u van manicure, make-up, spelletjes, kleuren en wederom muzikale omlijsting van accordeonist Marten de Haan. En dankzij het zonnige weer voor de tijd van het jaar is het voor diverse gasten genieten op het zonnedek. Zowel in de salon als op het dek bovenop het schip zijn de reizigers getrakteerd op een drankje met stukjes kaas.

Kapiteinspet

Voor Cor uit Vlissingen is er nog een andere hoogtepunt. Dankzij zijn gulle lach, bijpassend humeur en niet in de laatste plaats zijn kapiteinspet merkt de “echte” kapitein K. Schuitemaker hem op. En nodigt hem uit in zijn stuurhut. Cor is zichtbaar onder de indruk en geniet volop van zijn bijzondere uitstapje met uitzicht op de belangrijke apparatuur en de vaarroute van het schip.

Aangenaam gebeuren

Het diner ’s avonds was ook een aangenaam gebeuren met Pompoensoep met roomkaas; Vlaams stoofvlees met puree en stoofperen en als dessert Bitterkoekjes Bavaroise met slagroom en amandel.  Kok Ricky nadat diverse mensen voor de tweede keer een portie van dit lekkere diner komen halen: Dat is fijn. Er is heel veel vraag naar.”

Als de avond valt komt het bekende Shantykoor de Dordtse Lijsters optreden. Een show met veel entertainment. En het blijft nog lang gezellig in Zwijndrecht…

Foto’s: Hellen van de Griek en Marcel van der Voort

 

 

 

 

Lees ook:Vaarvakantie WVO Zorg (2): Zilvermeeuwen maken eerste avond tot een feest!
Lees ook:Vaarvakantie WVO Zorg (1): Het is zover! + FOTO’S
Lees ook:Vaarvakantie WVO Zorg (7 en slot): Volgend jaar weer?!?
Lees ook:Vaarvakantie WVO Zorg (4): Schoon schip maken richting kaas- en stroopwafelstad Gouda!
Lees ook:Lintjes bij Werkt voor Ouderen Vlissingen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>