Vaarvakantie WVO Zorg (4): Schoon schip maken richting kaas- en stroopwafelstad Gouda!

ZWIJNDRECHT / GOUDA – Deze dinsdag heeft de bemanning van hospitaalschip Prins Willem-Alexander al rond 8 uur ’s morgens de trossen  losgegooid en maakt koers richting kaas- en stroopwafelstad Gouda. De vakantiegangers aan boord worden vakkundig gewassen door de medewerkers van WVO Zorg.  Ondertussen zijn Marian en Chynthia druk bezig met de huishouding. Zij maken schoon schip!

En terwijl ze bezig zijn met het opruimen van de bewoners hutten, handdoeken verwisselen, dweilen, sanitair schoonmaken, wassen van de handdoeken, washandjes en ander textiel, zie  je het schip  zichtbaar schoner worden.

Wassen tot het klaar is

Marian staat bij een van de bewonershutten met haar collega en vertelt: “Wij verzorgen samen bijvoorbeeld de totale was. Hierdoor voorkomen wij dat een hele groep medewerkers dat gaat doen. Dan wordt het soms een rommeltje.” Chynthia vult haar aan: “Het is het 4e jaar dat wij samenwerken. Wij vormen een fijn team en zijn goed op elkaar ingespeeld. Zo zetten wij ’s morgens de was aan en houden het in de gaten. En gaan ermee door tot het klaar is.”

Marian: “En ondertussen doen wij natuurlijk ook alle andere werkzaamheden, zoals het schoonmaken van de toiletten en de douches, het opruimen, kamers schoonmaken en alles dweilen.” Chynthia:  “En dat gaat verder, want technische mankementen geven wij door aan de bemanning van het schip. Hen hebben wij in de loop van de jaren leren kennen.”

Blouse schipper gestreken

“Ik vind het prettig dat wij op elkaar zijn ingespeeld. En hetzelfde werken” , laat Marian weten. “Wij willen dat het aan boord schoon en netjes is voor de bewoners, medewerkers en bemanning. Het is  niet leuk als we aangesproken worden dat het niet goed is”, voegt Chynthia eraan toe. De service van de dames gaat behoorlijk ver. “Maandag hebben wij de witte blouse van de schipper gestreken. Hij was er erg blij mee”, bekent Chynthia.

Marian gaat al sinds 2002 met de vaarvakanties mee en Chynthia doet dat sinds 4 jaar. En ze vinden het nog steeds leuk. Marian: “De blije gezichten van de vakantiegangers geeft mij voldoening.” Chynthia: “Elders zie ik wel eens dat de huishouding wordt ondergesneeuwd, maar dat gebeurt hier aan boord niet.  Ik merk dat de medewerkers het prettig vinden dat ze wasgoed snel kunnen pakken en ze de bedden schoon aantreffen.”

Mooie manier

“Ik vind de vaarvakantie van WVO Zorg een hele mooie manier van vakantie houden. Aan boord kunnen de mensen lekker tijdens het reizen om zich heen kijken. Zelfs als ze eten of gewassen worden. En dan genieten ze van de natuur. Het is minder gesleep dan bij een busreis en verblijf in een vakantiehuis.”

De wekker

De dames van de huishouding genieten uiteraard ook van de vaarvakantie. Maar stil zitten is er niet dikwijls bij. Om 6 uur gaat de wekker en is het tijd om te douchen en ontbijten. Dan worden de toiletten op het salondek schoongemaakt. En springt het tweetal bij waar nodig is. Zo is Chynthia actief bij het verzorgende team in de ochtenduren en  Marian doet elders op het schip huishoudelijke werkzaamheden. Om half 10 komen ze samen en starten de huishoudelijke taken bij de hutten van de bewoners, de gangen en het sanitair daar.

Ze drinken daarna koffie en springen bij waar nodig is. Bijvoorbeeld bij de collega’s die de horeca in de salon verzorgen.

Mee aan wal

Marian: “Wij gaan ook mee aan wal. Dat is leuk. Daarna gaan wij weer verder met de huishouding. Zo worden de toiletten op het salondek ook ’s avonds schoongemaakt. De vrijdag is de laatste en ook gelijk de drukste dag voor de dames die ervoor zorgen dat het schip blinkt. Na het ontbijt maken ze de hutten van de medewerkers schoon. Ze krijgen hulp van 2 andere medewerkers. Zo gaan ze alle personeelshutten stofzuigen. Vervolgens werken ze tot de lunch in de 25 bewonershutten. Die maken ze allemaal schoon.

En dan kom je thuis en maak je daar de boel ook nog eens meteen schoon? Chynthia lachend: Nee, dan ga ik naar bed. En heb ik een voldaan gevoel!”

De reis

Zo’n 50 bewoners van diverse woonvormen van het Zeeuwse WVO Zorg zijn van zondag tot en met vrijdag op vakantie. De reis gaat van Vlissingen, via Zwijndrecht, Gouda, Maassluis, Middelburg weer naar Vlissingen. Aan boord ook een grote groep medewerkers van WVO Zorg om de vakantiegangers te helpen waar het nodig is. En de vaste bemanning van de Prins Willem-Alexander uit Harderwijk.

Volop genieten

De gasten van deze vaarvakantie genieten ook dinsdag volop. ’s Morgens tijdens de vaartocht van Zwijndrecht naar Gouda was er gezelligheid in de salon met stemmige muziek en koffie en thee met iets lekkers. De lunch bestaat uit smakelijke broodjes en keus uit veel soorten beleg. En vandaag als extraatje een heerlijk pasteitje verzorgd door de koks John en Ricky.

In de middag is het gezelschap in groepen verdeeld en gaan aan wal. Uiteraard stond een bezoek aan het centrum van deze beroemde kaas- en stropwafelstad op het programma. Net als de gasten van WVO Zorg in de stad zijn gaat de zon weer naar hartenlust schijnen. En dan is een bezoek aan deze prachtige binnenstad nog mooier. De mensen waarderen vooral de historische gebouwen. Onder andere op de Markt.  Een groepje vakantiegangers ontdekt grand café Central dat precies 100 jaar bestaat. Ze genieten van koffie, warme chocolademelk met een enorme toef slagroom een riante punt verse appeltaart en andere huisgemaakte gebaksoorten. Even daarvoor zijn de gasten nog naar een authentiek stroopwafelwinkeltje gegaan, waar deze lekkernij is ingekocht.

Ook is het Kaas en ambachtenmuseum aan de beurt gekomen. De hoeveelheid kaasproducten die in de aangrenzende winkel te koop zijn is uitgebreid. Natuurlijk talloze soorten kaas, maar ook kaassleutelhangers, kaarten, boeken, snuisterijen, molentjes en ter decoratie een oude Goudse Waag om de grote kaas te wegen. Ook het verzorgend team van WVO Zorg kan er geen genoeg van krijgen en 3 medewerksters zetten bijna hun tanden in een enorme kaas.

De bewoners van WVO Zorg die op vakantie zijn genieten haast nog meer en kopen allerlei cadeautjes voor het thuisfront

Diner liegt er niet om

Het diner van vandaag liegt er niet om: Oosterse paddenstoelensoep om te beginnen; gevolgd door nasi met kippenvlees met zoetzure saus en komkommer met atjar en kroepoek. Deze dinsdag is het dessert een overheerlijke kokosmousse en spekkoek. Na het zakken van al dat lekkers is er koffie, een spannende scheepsbingo en er komen lekkere drankjes op tafel in het ook bij avond sfeervolle Gouda.

Foto’s: Marcel van der Voort

Lees ook:Vaarvakantie WVO Zorg (2): Zilvermeeuwen maken eerste avond tot een feest!
Lees ook:Vaarvakantie WVO Zorg (3): Het bleef nog lang gezellig in Zwijndrecht!
Lees ook:Vaarvakantie WVO Zorg (1): Het is zover! + FOTO’S
Lees ook:Vaarvakantie WVO Zorg (5): Gezelligheid en optimale zorg in varend verpleeghuis!
Lees ook:Vaarvakantie WVO Zorg (7 en slot): Volgend jaar weer?!?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vaarvakantie WVO Zorg (4): Schoon schip maken richting kaas- en stroopwafelstad Gouda!

  1. Reiny Davidse

    Wij genieten volop mee met jullie door het fantastische reisverslag.
    Wensen jullie nog plezierige dagen toe

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>