Vaarvakantie WVO Zorg (5): Gezelligheid en optimale zorg in varend verpleeghuis!

GOUDA – MAASSLUIS – Deze woensdag de 12e oktober varen de zo’n 50 bewoners van het Zeeuwse WVO Zorg van Gouda naar Maassluis.  In de ochtend krijgen de gasten hulp bij het opstaan van de medewerkers. Manager Hellen van de Griek, in het dagelijks leven werkzaam bij de Zoute Viever in Oost-Souburg, vertelt over de rol van de medewerkers, haar eigen werk en uiteraard over de vakantiebeleving van de mensen van de woonvormen die deze reis mee zijn.

Hoe is het bijvoorbeeld voor haar om de coördinatie te doen en de leiding te hebben voor deze vaarvakantie die tot en met vrijdag 14 oktober duurt. Hellen: “Ik doe dit voor de derde keer. Het eerste jaar is alles nieuw en spannend. Dan doe je het met de ervaring en tips van een voorganger. Na een aantal jaren kleur je alles makkelijker in”

“De benadering van de medewerkers naar elkaar is op basis van gelijkwaardigheid. Dan kan er niet veel mis gaan. Wel is het belangrijk om na dag een gelijk te evalueren. Medewerkers pakken dit zelf op en passen aan waar nodig. Een goede samenwerking is de sleutel tot succes. De invloed die de medewerker zelf heeft is essentieel.”

“Als je zelf jouw rol ziet, wordt verwacht dat je die pakt en dat durft te doen. Soms moet je het lef hebben om te zeggen: ‘Wat deden wij dat goed.’ Of ‘Misschien kunnen wij iets anders proberen’. Dus de dialoog aangaan.”

Optimaal

“Gelukkig loopt het al goed vanaf de eerste dag dat wij samen zijn. Er is geen onvertogen woord gevallen. De expertise is optimaal aan boord.”

“De bewoners voelen rust en genieten van de aandacht. Het is niet zo dat ze vanuit een draaiboek dingen moeten volgen. Er kunnen omstandigheden zijn waardoor iets anders gaat dan andere jaren. Bijvoorbeeld de bewonerszorg. Een bewoner van een afdeling PG (dementie) kan onrustiger worden en iemand van somatiek (chronisch zieke mensen) kan zieker zijn”, verduidelijkt ze.

Hetzelfde werk

“Een vaarvakantie belemmert mij niet hetzelfde werk neer te zetten als in een verpleeghuis. Want wij zijn deze week een varend verpleeghuis”, vertelt Hellen verder.

“De eigenheid van de bewoners daagt ons uit. De wisselwerking tussen zorgvrager en zorgmedewerker zorgt voor het ultieme resultaat: Een fijne vakantie en een trots gevoel om dit als medewerker te mogen meemaken.”

“Als medewerker kun jij je eigen vertrouwde werk even loslaten, en kun je genieten van de contacten met jouw bewoners. Want bewoners krijgen medewerkers mee van de eigen locatie.”

“De bewoner voelt tijdens vaarvakantie rust. Geniet van de aandacht. Sommigen genieten van een ontbijt op bed, terwijl ze kijken naar de passerende schepen. Daar wordt de medewerker ook blij van.”

Ze vindt het belangrijk dat bewoners ten alle tijde mee gaan in alles wat de medewerker doet. Bewoners kunnen best meehelpen en meedenken. Ze erbij betrekken.

Het leukste

Wat is voor Hellen het leukste aan boord? Als je mensen zo blij ziet, dan is het goed”, verklapt ze.

En waarom gaat ze zelf mee? “Van mijn collega’s ben ik degene die het heel erg leuk vind. Ik bied mijzelf aan om mee te gaan en zeg erbij dat als een ander het wil dan is het ook goed.”

Tijdens de vaarweek valt het anderen op dat ze veelvuldig geniet van de mooie dingen die aan boord gebeuren. Ze heeft een leuk en ontspannen contact met de meevarende bewoners en vanzelfsprekend ook met de medewerkers. “Ik vind de vaarmedewerkers geen groep, maar een team. Daar ben ik trots op!”, besluit Hellen.

Gezellige dag

De vakantiegangers beleven een gezellige dag. Het schip vaart speciaal even richting de Noordzee en na het zicht van de open zee koerst de schipper richting Maassluis. Daar meren ze aan het einde van de ochtend aan. Tijdens de lunch verorberen de gasten als extraatje van koks John en Ricky een smakelijke boerenomelet.

Oude centrum

Sommige mensen gaan even rusten op bed of op het zonnedek genieten. Daarna is een bezoek aan het oude centrum van Maassluis aan de beurt. Er vertrekken verschillende groepjes. Vakantieganger Rob: “Nadat wij van boord waren zijn wij naar de Markt gegaan. Ik heb met mijn rolstoel door de oude winkelstraatjes langs de grachten gereden. Ook zijn wij iets gaan drinken en eten in grand café De Waker nabij de Markt. Een andere gast heeft een tijdje inkopen gedaan in een nostalgische speelgoedwinkel waar ze onder andere houten speelgoed en stoffen poppen verkopen.

Een half uur voor etenstijd zijn ze allemaal weer aan boord. Op het menu staat vandaag courgettesoep met croutons; lekkerbekje met paprika ui en augurk; gebakken krieltjes en wortel en doperwtjes. Het dessert is ook deze dag weer een succesnummer: Een wafelbakje met vanille-ijs en vruchtjes!

De avond wordt opgeluisterd door een heuse bonte avond, waar de opvarenden zelf acts voor het publiek presenteren…

Foto’s: Marcel van der Voort

Lees ook:Vaarvakantie WVO Zorg (1): Het is zover! + FOTO’S
Lees ook:Vaarvakantie WVO Zorg (2): Zilvermeeuwen maken eerste avond tot een feest!
Lees ook:Vaarvakantie WVO Zorg (3): Het bleef nog lang gezellig in Zwijndrecht!
Lees ook:Vaarvakantie WVO Zorg (6): Met z’n allen genieten van ‘Kapteinsdiner’!
Lees ook:Vaarvakantie WVO Zorg (4): Schoon schip maken richting kaas- en stroopwafelstad Gouda!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vaarvakantie WVO Zorg (5): Gezelligheid en optimale zorg in varend verpleeghuis!

  1. Jenny den Ouden Laros

    Wat , n prachtige reis bedankt voor wat jullie allemaal doen voor de bewoners

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>