Vaarvakantie WVO Zorg (6): Met z’n allen genieten van ‘Kapteinsdiner’!

MAASSLUIS / MIDDELBURG – Hospitaalschip De Prins Willem-Alexander vaart van Maassluis naar Middelburg. Vanuit de kombuis komen heerlijke geuren tegemoet. Er heerst een gezonde spanning aan boord onder de ongeveer 50 vakantiegangers van het Zeeuwse WVO Zorg. Ze gaan vanavond genieten van het ‘Kapteinsdiner’. Een hoogtepunt van deze vaarvakantie. In trek bij bewoners van de woonvormen van WVO Zorg en bij de medewerkers…

Kapitein Karel Schuitemaker is met zijn bemanning druk bezig aan boord. Want het is belangrijk dat het schip met de vakantiegangers in de namiddag veilig in de Zeeuwse hoofdstad aankomt. Als je goed kijkt zie je dat hij best trots is. Trots op zijn eigen bemanning en het team van WVO Zorg die ervoor zorgen dat er een behouden vaart is. En er trots op dat hij blijde gezichten ziet bij de gasten en waarschijnlijk ook een beetje trots dat het meest uitgebreide diner van de week naar hem is vernoemd.

Kapitein Schuitemaker heeft veel ervaring met deze vaarvakanties. En het is bekend dat hij en zijn bemanning graag de mensen van WVO Zorg een onvergetelijke tijd geeft. Uiteraard hebben ze ook met succes voor talloze andere gezelschappen gevaren.

Stichting Varende Recreatie

Dit vakantieschip is van Stichting Varende Recreatie. Die is in 1972 opgericht door de Nationale Ziekenhuisraad in Utrecht. En is in gebruik als vakantieschip voor gehandicapte en chronisch zieke gasten. Op het hoofddek zijn de ruime gastenhutten. De bemanning en de medewerkers van instellingen en organisaties die het schip huren, verblijven daaronder op het benedendek. De grote salon heeft een bar en daar zijn veel activiteiten, zoals de maaltijden en ook gezellige programma-onderdelen. Verder zijn er een kleinere salon, een personeelssalon, de kombuis, een zonnedek en de in-  en uitgangen. Als het schip aanmeert in een van de havens die het aandoet, dan legt de bemanning een grote loopbrug neer. Waarover de medewerkers gemakkelijk met de rolstoelen kunnen rijden. Een enorm pluspunt is dat de bemanning veel ervaring heeft met vakanties van genoemde doelgroepen. Dat is goed te merken en wordt gewaardeerd.

Informatie over vakantiehospitaalschip Prins Willem-Alexander: Postbus 428, 3840 AK Harderwijk. Telefoon: 06-21547577.

In de kombuis

Ik ben te gast in de kombuis. Voor kapitein Schuitemaker is de stuurhut belangrijk. En voor de koks John Net en Rikki Davidse is de kombuis natuurlijk het zenuwcentrum van de reis. En zeker vandaag met het ‘kapteinsdiner’ op komst.  Op het menu staat deze donderdag als voorgerecht kalfsrosbief met tonijn en crostini met tapanade; een soep die bestaat uit bouillon met gerookte kip. Het hoofdgerecht ziet er ook al zo lekker uit en smaakt heerlijk: varkens lende gevuld met Zeeuws spek, vergezeld met aardappelgratin en witlofrolletjes. De desserts van John en Ricky zijn inmiddels beroemd aan boord. Vandaag pakt het tweetal culinair uit met een muffin met witte chocolademousse en chocolade-ijs.

John: “Lekker eten aan boord is belangrijk omdat het een opvallend onderdeel van het geheel is. Als je lekker eet, heb je gewoon een plezierige vakantie. Soms herkennen de gasten dingen van vroeger. Dat zien, ruiken en proeven ze. Ik probeer variatie in het eten te brengen. Afgelopen maandag hadden wij stoverij, puree en stoofperen gemaakt. Dat is een echte binnenkomer. De volgende dag spraken de mensen er nog over.”

Vrije hand

“Ik heb als kok de vrije hand in wat er op het menu komt. En zorg dat er verschillende gerechten zijn. Verdeeld over de week iets met vlees, vis, oosters en een 4-gangendiner (het ‘Kapteins Dinner’.) En er zijn indien nodig vegetarische gerechten. Ik zorg ook iedere vakantie voor een link met een regio waar wij op dat moment zijn. Zo is er donderdag in Middelburg varkens lende gevuld met Zeeuws spek. En 2 jaar geleden maakten wij ijs met kleine stroopwafeltjes terwijl wij in Gouda lagen”, legt hij uit.

“Het menu met de stoverij is een echt succesnummer. Ik heb eerder wel eens noedels gedaan. Dat bleek onbekend bij verschillende mensen en de keer daarna stond er weer nasi op tafel. Ook hoorde ik deze en de vorige vaarvakantie dat een pasteitje toch een beetje moeilijk te snijden is voor sommige gasten. Dan kies ik een volgende keer voor iets anders.”

“Voor mij is het leuk om als kok aan boord te werken. Ik maak mijn eigen indeling. Dat is ideaal. Niemand die zegt wat ik moet doen. Zolang het eten maar op tijd op tafel staat.”

John: “Om 6 uur ’s morgens sta ik op en al snel begin ik met het voorbereiden van het ontbijt voor de medewerkers. Die zijn er vanaf 7 uur. Dan het ontbijt voor de bewoners die iets later komen. Vervolgens starten de voorbereidingen voor iets lekkers bij de koffie, het extraatje van de lunch en het diner. Ik ben ermee bezig van inkoop tot schoonmaak. Uiteraard pakken Rikki en ik ook onze rustmomenten. Bij voorkeur gaan wij dan even koffie drinken op het zonnedek. Als de gasten ’s middag van boord gaan, proberen wij met hen mee te gaan. Dat is voor hen en ons leuk.”

Alles aanwezig

“Het is prettig werken hier aan boord. In de kombuis is alles aanwezig. Alleen een kleine machine om te malen neem ik zelf mee, omdat het prettiger werken is. Zo’n 6 weken voor de vaarvakantie werk ik de menu’s uit en doe de bestellingen. Daar zit 10 uur werk in.” Dat het ver vooraf bekend is, blijkt handig vanwege publicatie in de informatieboekjes van de vaarvakantie. Bij het bestellen geef ik altijd aan de leverancier door dat ze moeten letten op een ruime houdbaarheidsdatum.

En: “Door goed voor te bereiden voorkom je dat er iets mist tijdens de vaart. Het is nooit voorgekomen dat wij tijdens het varen iets niet hadden en daardoor een gerecht niet gemaakt kon worden. Het kan wel zo zijn dat een product opraakt. Zoals dit jaar de hagelslag. Wij hebben in Maassluis in een winkel nieuwe ingekocht.

Alle lekkernijen

“Het ‘Kapteins Dinner’ donderdag is iets extra’s.  Er  zit bijvoorbeeld een voorgerecht van kalfsrosbief met tonijn en crostini met tapenade bij. De rauwe rosbief hebben wij zelf gebraden.” Donderdag waren de koks druk bezig met het voorbereiden van alle lekkernijen. Wat ze kunnen voorbereiden doen ze.

“Van de gasten krijgen wij positieve reacties over het eten. ’s Morgens loop ik altijd even een rondje door de salon en dan spreken de mensen mij aan. Ik vind het leuk dat ze genieten. Daar doe ik het voor. Om de gasten een fijne vakantie te bezorgen.”

“Ik waardeer ook de instelling van de bemanning. Ik heb een vorige vaarvakantie meegemaakt dat een machine weigerde bij het maken van aardappelpuree. Ik had net de aardappels afgegoten. Een bemanningslid kwam direct en maakte de machine. En redde de aardappelpuree”, aldus kok John.

Kok Rikki

Ook kok Rikki heeft het naar zijn zin aan boord: “Het is een andere omgeving dan het vertrouwde restaurant van WVO Zorg. Ik kom op andere plaatsen en zie van alles. En vind het prettig om positieve reacties over ons werk te horen.

Barman Wim

De medewerkers van WVO Zorg die meegaan en eerder zijn mee geweest met de vaarvakanties kennen zonder twijfel barman Wim de Feijter. De medewerkers zijn veel in touw om het de gasten naar hun zin te maken. Als de laatste mensen in bed liggen is er tijd voor een samenzijn in een salon waar Wim de biertjes tapt en de wijnen, sapjes en limonade inschenkt. Hij doet veel meer aan boord. “Ik doe de technische dingen wat betreft de spullen van WVO Zorg. Zoals klein onderhoud van de rolstoelen en banden plakken.” Zo was er deze week een sta-lift defect. In een handomdraai voert Wim de reparatie uit. Belangrijk voor de gasten en medewerkers. Want diverse mensen worden met zo’n lift naar het toilet, douche of bed geholpen.

Genieten

Wim: “Verder coördineer ik de afwas, verzorg het ontbijt van de medewerkers en maak schoon. Ik ben nu voor de 12e keer mee. En als het aan mij ligt gebeurt dat in de toekomst vaker.”

“Het is buitengewoon om dit mee te mogen maken. Iedereen werkt hard en ik zie het genieten bij de gasten. Daar doe ik het voor.”

“En natuurlijk is het leuk om aan het einde van de avond de personeelsbar te draaien. Ik leer de medewerkers op een andere manier kennen”, zegt hij tot besluit.

Terwijl de koks volop bezig zijn met het luxe diner zijn de gasten vooral in de grote salon gezellig bij elkaar. Ze doen spelletjes, praten, zingen met de muziek mee. De lunch valt ook deze keer weer in de smaak. Het extraatje is flamkuche. Vergezeld met lekkere broodjes met allerlei soorten beleg. Tijdens de lunch is de jarige meneer Smit in het zonnetje gezet.

Om zes uur ‘s avonds start het ‘Kapteinsdiner’. De grote salon is omgebouwd tot een sjiek restaurant. De vakantiegangers krijgen een 4-gangen diner. Er zijn verschillende extra gasten van WVO Zorg die de avond meebeleven. Deze laatste avond van de vaarvakantie is een hele gezellige met lekker eten. aan het einde krijgen de medewerkers een smakelijke verrassing vanwege hun inzet. De gasten kijken terug op een geslaagd culiinair feest!

 

Foto’s: Marcel van der Voort

 

Lees ook:Vaarvakantie WVO Zorg (7 en slot): Volgend jaar weer?!?
Lees ook:Vaarvakantie WVO Zorg (1): Het is zover! + FOTO’S
Lees ook:Vaarvakantie WVO Zorg (4): Schoon schip maken richting kaas- en stroopwafelstad Gouda!
Lees ook:Vaarvakantie WVO Zorg (5): Gezelligheid en optimale zorg in varend verpleeghuis!
Lees ook:Vaarvakantie WVO Zorg (3): Het bleef nog lang gezellig in Zwijndrecht!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vaarvakantie WVO Zorg (6): Met z’n allen genieten van ‘Kapteinsdiner’!

  1. kine van boeijen

    Het was een super vakantie voor bewoners en personeel en de crew ,, wat je ook verteld en fotografeerd waar je bent maak je mee , emotie verhaal en humor onderga je dag en uur .

    Het was weer geweldig volgend jaar weer,

    groet kine van boeijen

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>