Wat een streken (10): Amersfoort is veel meer dan een kei

AMERSFOORT – De geboren en getogen Amersfoorters zullen de bovenstaande kop misschien een beetje oneerbiedig vinden, maar zo hard is die niet bedoeld. De kei van Amersfoort is beroemd en hoort er al decennia bij. Toch is de stad veel meer. Geliefd bij jong en oud en nog steeds groeiend. Zeker op economisch gebied.

De Amersfoortse kei is dus vermaard en populair. Die is er in het echt en zelfs als snoep en koek. Dankzij de Amersfoortse kei heet de stad Keistad en de inwoners zijn Keientrekkers. In 1661 sloot dichter en jonkheer Everard Meyster een vreemde weddenschap af. Hij blufte min of meer dat hij de Amersfoorters een flinke granieten zwerfkei van de Utrechtse Heuvelrug naar hun stad kon laten slepen. Hij haalde de Amersfoorters over met bier en krakelingen. En met een slee en trekkracht lukte het om de kei naar Amersfoort te slepen. Op de Varkensmarkt is die op een sokkel gezet. Later vonden de Amersfoorters zich in de maling genomen en werd de kei begraven. Meyster voelde zich bedreigd en is naar Utrecht gevlucht. In 1903 is de kei opgegraven en mocht die omdat de schaamte voorbij was, weer worden getoond. Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw ligt de kei aan de Stadsring, nabij de Arnhemsestraat.

Amersfoort heeft ruim 154.700 inwoners en is de tweede stad in de provincie Utrecht. De stad heeft een belangrijke economische- en regiofunctie. En een groot spoorwegknooppunt.

Garnizoensstad

Het is een garnizoensstad. Mooi om te bekijken dankzij het middeleeuwse karakter met onder andere de stadspoort. stadsmuren en grachten. Blikvanger van de stad is de Lange Jan, officieel de Onze Lieve Vrouwetoren. Door een explosie is de oorspronkelijke kerk in 1787 verwoest. Er zijn in Amersfoort nog bijzondere kerken, zoals de Rk Sint Franciscus Xaveriuskerk, de Sint Aegtenkapel en de Rk H. Georgius. Zeker de moeite van het bekijken waard zijn ook de Muurhuizen, Plompetoren en Hofje de Poth. Voor de liefhebbers zijn er regelmatig stadswandelingen. Ik ga er ook regelmatig op uit om de stad te ontdekken. En hoewel ik er regelmatig kom, zijn er steeds weer plekjes die ik nooit eerder heb gezien. Waarvan ik erg geniet. Waar ik ook verzot op ben is Dierenpark Amersfoort. Een mooie uitnodigende dierentuin aan de westkant van de stad.

Lees ook:Groeten uit Amersfoort (5): Van de hotels naar de B&B Jamila Suites!
Lees ook:Groeten uit Amersfoort (2): Afblaffende Connexxion-chauffeur!
Lees ook:Gemeente waarschuwt: blijf uit rook pindabrand
Lees ook:Bijeenkomst Smerdiek
Lees ook:Groeten uit Amersfoort (7): En toen was er koffie!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>