Wat een streken (11): Zeeuwse tradities

MIDDELBURG – In deze serie over allerlei streken in ons land, mogen de Zeeuwse  tradities natuurlijk niet vergeten. Leuk om te weten is dat er tradities zijn die wij al heel lang kennen. Inmiddels zijn er ook terugkerende Zeeuwse items die langzaam maar zeker ook een traditie zijn geworden.

Een Walcherse folkloristische traditie is ringrijden of ringsteken. Gezeten op het paard, of vanaf een aanspanning moet een lans door een ring worden gestoken. Middelburg, Vlissingen, Biggekerke, Nieuw- en Sint Joosland en Domburg zijn een deel van de plaatsen waar deze sport aan het publiek wordt getoond. De Zeeuwen zijn er gek op en ook de toeristen krijgen er geen genoeg van.

Gaaibollen

Gaaibollen is een oude volksport, die vooral in Zeeuws-Vlaanderen groot is. Het is een kruising tussen krulbollen en schieten op de liggende wip. De deelnemer rolt met een bol over een baan tot 20 meter lengte. Hij of zij gooit met grote kracht een bol recht tegen een gaai, zodat die omver gaat. Dat levert punten op. Een gaai levert afhankelijk van de plaats op de baan meer of minder punten op. De hoofdvogel staat midden op de baan.

Domburg houdt van Gaaischieten tijdens de jaarlijkse kermis. Ze schieten met antieke geweren op een gaai, vorm gegeven door blokken hout op 2 palen.

Uiteraard is er ook de Zeeuwse klederdracht, Zeeuwse knop, lekkernijen, zoals: Zeeuwse babbelaars, bolussen, oesters, kokkels en…mosselen.

Recente tradities

De trotse Zeeuwen zijn het vast met mij eens. Er zijn in het Zeeuwse een paar hele populaire evenementen, die in de loop van de jaren steeds succesvoller zijn geworden. En die noem ik zonder schaamte bij deze Zeeuwse tradities.

De marathon Zeeland, ofwel de kustmarathon, op zaterdag 7 oktober. Liefhebbers noemen het de mooiste, maar ook zwaarste marathon van ons land. Dat komt door de –overigens prachtige- route van Burgh-Haamstede naar de finish in Zoutelande, door bos, over dijk, strand en door het duingebied. Beroemd is de hardloopwedstrijd. Ook is er een populaire wandelmarathon zondag 8 oktober en Lady’s runs van 5 en 10 kilometer op vrijdag 6 oktober, kinderlopen (zaterdag 7 oktober) en een MTB-toertocht (ook zaterdag 7 oktober).

Concert at Sea

En dan zijn wij er nog niet wat betreft de nieuwe tradities. Wat denkt u van Concert at Sea op de Brouwersdam? De volgende editie van dit muzikale evenement is vrijdag 29 en zaterdag 30 juni 2018.

Het popfestival is er vanaf 2006 en in de loop van de jaren behoorlijk gegroeid. Zowel in formaat als in kwaliteit. Het is een initiatief van BLØF met optredens van deze Zeeuwse band en andere acts uit binnen- en buitenland. Samen met een boeiend  randprogramma is het een ware happening aan de Zeeuwse kust.

 


Lees ook:Zomertip (15): Film by the Sea komt dichterbij
Lees ook:Wethouder Hannie Kool weg om stoffige baan
Lees ook:Vlissingen begint oorlog met Iran?
Lees ook:ESPA congres in Domburg
Lees ook:Domburgs ESPA-congres

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>