Zeeland Special (1): Nationale Herdenkingsdag (4 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei)!

MIDDELBURG – In Nederland en uietraard ook in Zeeland, wordt er op twee dagen aandacht geschonken aan oorlog, vrede en vrijheid. Op 4 en 5 mei. Deze dagen horen bij elkaar, zoals dag en nacht. Woensdag 4 mei is het Nationale Herdenkingsdag, een dag van herinneren en gedenken. Donderdag 5 mei is het Bevrijdingsdag en vieren we onze vrijheid en stellen we onszelf de vraag hoe we om moeten gaan met die vrijheid.

Wie herdenken we op 4 mei?

Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we allen – de militairen en burgers – die in het Koninkrijk der Nederlanden, of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Richtlijnen 4 mei

Als bewijs van eerbied en respect voor de slachtoffers worden in heel Nederland vanaf 4 mei 18.00 uur tot en met 4 mei zonsondergang alle vlaggen halfstok gehangen (zonder wimpel). Na zonsondergang, rond 21.10 uur, dienen alle vlaggen te worden binnengehaald.

Om 20.00 uur worden er twee minuten stilte in acht genomen.

Exploitanten van restaurants, cafés, sportinstellingen, bioscopen en andere uitgaansgelegenheden worden uitdrukkelijk verzocht op 4 mei géén vermakelijkheden te verzorgen van 19.30 tot 20.30 uur.

Op 4 mei is het bij wet verboden aan winkels om na 19.00 uur open te zijn (Winkeltijdenwet, 21 maart 1996, artikel 2b).

Richtlijnen 5 mei

 

Op 5 mei is het Bevrijdingsdag. Op deze dag wordt jaarlijks de bevrijding van de Duitse en Japanse bezetters in 1945 gevierd. Naast de historische bevrijding wordt ook de vrijheid en de waarde daarvan gevierd. Ook wordt er aandacht besteed aan democratie en mensenrechten en aan de mensen bij wie dat vandaag de dag ontbreekt.

In heel Nederland kan de vlag in top worden gehesen, van zonsopkomst tot zonsondergang. Hierbij hoort geen oranje wimpel, maar de Vier Vrijheid wimpel (witte wimpel met het rood/blauwe logo van de fakkel met het vrijheidsvuur en de tekst ‘Vier Vrijheid’).

Meer informatie

Meer informatie over 4 en 5 mei is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: www.4en5mei.nl.

 

 

Lees ook:Nationale Herdenkingsdag (4 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei)
Lees ook:Dodenherdenking en Bevrijdingsdag!
Lees ook:Bevrijdingsdag
Lees ook:Geactualiseerde vlaginstructie!
Lees ook:Vanavond Dodenherdenking!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>