Zeeland Special (4): Natuurlijk is de bolus immaterieel erfgoed!

MIDDELBURG – Het zal toch niet gebeuren dat het Brabantse worstenbroodje wel immaterieel erfgoed zal zijn en de Zeeuwse bolus niet. Dus komen er steeds meer bakkers uit de provincie bij die vinden dat de zoete, plakkerige en beroemde lekkernij snel op de lijst moet.

Er komen uitsluitend kwetsbare tradities in aanmerking. Dus het is nog niet zo makkelijk om duidelijk te maken op welke manier de bolus wordt bedreigd. Want bijna elke Zeeuwse bakker bakt ze, in de supermarkten zijn ze te koop, per post te ontvangen en zelfs buiten de provinciegrenzen en ligt de bolus regelmatig in de winkelvakken.

Vorm

Sommige bakkers mikken op de vorm. Bij de originele Zeeuwse bolus rolt men de deegstreng uit en draait hem drie keer rond tot er een spiraal is. Dát is dan het uitgangspunt. Wie de bolus goedkoper wil maken, gaat dat anders doen. Die leggen er een knoop in. Dat veroorzaakt een slordige bolus. En dan zouden wij meteen een reden hebben om aan te tonen dat onze bolus in zijn (originele) bestaan wordt bedreigd.

Lees ook:Brabanders claimen Zeeuwse bolus!
Lees ook:Zeeuwse meningen (39): Pakken ze onze Zeeuwse bolus af?
Lees ook:Bakker Peter Daane: “Kiek noe, de jikkemienen bin ok awee hebakken”
Lees ook:Zeeuwse Meningen (3): Zeeuwse producten beter promoten?
Lees ook:Bolus: Zeeuwse drol verdient internationale erkenning!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>