Zeeland Special (5): Geen Zeeland zonder mosselen!

YERSEKE – Wat zou Zeeland zijn zonder de mosselen? Wij zijn er tot over de landsgrenzen beroemd om. En velen verorberen graag een portie van deze heerlijkheid.

Ik kan mij nog goed herinneren dat ik iedere zaterdag in de maanden dat de R erin voorkwam 2 kilo mosselen at. Compleet met stokbrood kruidenboter, of friet. Heerlijke zelf gemaakte knoflooksaus en andere sauzen. En reken maar dat ik niet de enige ben die met gemak 2 pannen kan leegeten.

R in de maand

De gewone mossel kennen wij als een in zee levend tweekleppig weekdier. De soort wordt ook wel ‘eetbare mossel’ genoemd. Er bestaan ook zoetwatermossels, die vandaag de dag ook in trek zijn.

Later kwam ik erachter dat de mosselen er langer zijn dan in de periode met de R in de maand. Het mosselseizoen is van half juli tot half april. Buiten genoemde maanden zijn ze ook te koop. Weet wel dat het dan gaat om geïmporteerde of diepgevroren exemplaren. Yerseke en Philippine zijn beroemd vanwege de mosselen. De toerist bestelt ze vandaag de dag eigenlijk in vrijwel alle Zeeuwse (toeristen-)plaatsen.

Genieten

Aflopend van groot naar klein zijn de mosselen er in de varianten Goudmerk, Jumbo, Imperiaal, Super en  Extra. De mossel heeft 1 procent vet, dus dat is te doen voor hen die aan de slanke lijn denken. De zaken die erbij worden gegeten zoals friet, sausjes en stokbrood zijn natuurlijk de boosdoeners als het om dik maken gaat. Een keer zondigen om heerlijk te smullen is natuurlijk geen misdaad. Maar u moet even geduld hebben tot de start van het nieuwe mosselseizoen. Het wachten is het waard, want dan begint het echte genieten weer!

Lees ook:Start mosselseizoen zonder R in de maand!
Lees ook:De mosselen zijn er, maar de R in de maand niet!
Lees ook:Mosselseizoen gestart!
Lees ook:Zeeland zit bijna zonder mosselen!
Lees ook:Herfsttip 3: Mosselen in de maand met de R!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>