ZeeuwseCultuur…..(19): Ringrijden!


MIDDELBURG – Onze rubriek ZeeuwseCultuur is niet volledig als het ringrijden ontbreekt. Dus geef ik er deze week aandacht aan. Het ringrijden is erg populair. Vooral op Walcheren, maar ook in andere Zeeuwse gebieden, zoals Zeeuws-Vlaanderen.

Ringsteken of ringrijden is een folkloristische traditie waarbij de ruiter, gezeten op een paard of vanaf een rijtuig, een lans door een ring probeert te steken. Deze traditie, die in sommige streken als sport beoefend wordt, komt voor in delen van Nederland, Duitsland en Denemarken. Sommige ringsteekwedstrijden (bijvoorbeeld de Middelburgse in juli) slagen erin veel toeristische belangstelling te trekken. Ook kennen ze op Walcheren derde Pinksterdag met verschillende wedstrijden ringrijden. In de Zeeuwse variant zitten de deelnemers op een Zeeuws paard en wordt het ringsteken vanuit een traditie vooral als een serieuze sport beoefend. De deelnemers zijn regelmatig boeren uit de streek waar het evenement gehouden wordt. Het is een spel waarbij de deelnemer, zittend op een paard (bij voorkeur een boerenwerkpaard) in galop door de ringbaan rijdt en probeert een lans die hij in de hand heeft door een ring te steken die is opgehangen halverwege de ringbaan, hangend aan een ijzeren bus.

Lees ook:Ringrijden en andere folkloristische evenementen!
Lees ook:Zeeuwen (st)rijden weer om de ringen!
Lees ook:Zomertip (3): Ringsteken in Ouddorp
Lees ook:Ringrijden, fietsrommeltocht en kofferbakverkoop
Lees ook:Wat een streken (11): Zeeuwse tradities

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>