ZeeuwseCultuur…..(21): Krulbollen, Zeeuws-Vlaanderen!


IJZENDIJKE – Krulbollen is een volkssport die favoriet is in Zeeuws-Vlaanderen. Hoewel wij het bij de ZeeuwseCultuur kunnen rekenen, blijkt het oorsponkelijk toch uit Belgie te komen.

Tijdens het spel onderscheidt men twee basistechnieken: het bollen en het schieten. Bij het bollen wordt de bol van één zijde van het speelveld zo dicht mogelijk naar de tegenovergestelde staak gerold. Het schieten wordt enerzijds gebruikt om bollen van de tegenpartij verder van de staak weg te stoten en anderzijds om de bollen van een ploegmaat dichterbij te stoten. Als alle bollen één keer gespeeld zijn, krijgt de ploeg van wie de bol het dichtst bij de staak ligt de punten. Het aantal punten is gelijk aan het aantal bollen die dichter bij de staak liggen dan de dichtste bol van de tegenpartij. Wie het eerst negen punten haalt, wint het spel.

De oorspong ligt volgens kenners in de middeleeuwen en is verwant aan sporten waaronder klootschieten en beugelen. De Zeeuws-Vlaamse Krulbolclubs hebben fraaie namen zoals Raak tegen Staak in Oostburg, De Ware Vrienden in Aardenburg, Ons Genoegen in Sas van Gent, de Meermin in Waterlandkerkje, Arjoan in Breskens en Molenzicht in IJzendijke. Samen doen ze mee aan het Mauritstoernooi.

Lees ook:Zeeuws-Vlamingen woedend op Peter R. de Vries!
Lees ook:Nieuw WMO-vervoer in Zeeuws-Vlaanderen!
Lees ook:Paragnosten: Herman Ploegstra uit IJzendijke is doodgeschoten!
Lees ook:Carbidschieten
Lees ook:De plek….(29): Zeeuws-Vlaamse kust, Zeeuws-Vlaanderen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>