ZeeuwseCultuur…..(22): Sail de Ruyter, Vlissingen!


VLISSINGEN – De stad Vlissingen heeft mede dankzij zeeheld Michiel de Ruyter een rijke maritieme geschiedenis. Als er boten van weleer in de stad zijn is dat reden voor de Vlissinger om naar de kades te lopen en al dat moois te aanschouwen. Dit jaar is er van donderdag 22 tot en met zondag 25 augustus Sail de Ruyter. En dat evenement staat deze week centraal in ZeeuwseCultuur.

Belangrijk is de medewerking van Defensie. Alle drie de krijgsmachtonderdelen
zullen aanwezig zijn, waarbij vooral de Koninklijke Marine zich fors zal manifesteren.

Een ‘grote sail’ betekent dat er zeilschepen zullen komen die tot de grootste ter
wereld behoren, de zgn. A-klasse tallships. Gecontracteerd zijn inmiddels de ‘Mir’ (Rusland) en de Poolse ‘Dar Mlodziezy’. Beiden zijn meer dan honderd meter lang.

Er zullen zeker nóg een of twee van dergelijke schepen komen; de besprekingen zijn gaande. Diverse grote zeilschepen uit de B-klasse zijn al gecontracteerd, zoals de Thalassa, Wylde Swan, Loth Lorien, Morgenster en Abel Tasman uit Nederland. Ook het Russische schip ‘Shtandart’, het vlaggenschip van Peter de Grote, zal Vlissingen aandoen, evenals de Duitse zeiler J.R. Tolkien. Ook de Nederlandse ‘Eendracht’ heeft laten weten naar Vlissingen te komen.

Deze lijst van schepen zal nog gestaag worden uitgebreid. Tijdens het festival zullen rondom de havens en in het centrum van Vlissingen allerlei activiteiten plaatsvinden op muziek- en recreatief gebied.

Hoogtepunt van sail zal de vlootschouw zijn, gepland op zaterdag 24 augustus,
’s middags. Tienduizenden mensen kunnen dan vanaf de boulevards getuige zijn van het spectaculaire schouwspel van zeilende tallships en de aanwezigheid van tientallen andere schepen, zowel moderne vaartuigen als ‘varend erfgoed’. Zodoende heeft Sail de Ruyter Zeeland alles in zich om dit jaar uit te groeien tot het grootste meerdaagse publieksevenement in Zuid-West Nederland.

Informatie: www.sailderuyter.nl

Lees ook:Sail de Ruyter deze maand in Vlissingen!
Lees ook:Sail de Ruyter: Vandaag de laatste dag!
Lees ook:Ruim 80 schepen Sail de Ruyter door Kanaal Walcheren!
Lees ook:Intocht schepen Sail de Ruyter door kanaal is vandaag!
Lees ook:Michiel de Ruyter Memorial Race!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>