Meesterschap in Kamperland

KAMPERLAND – Nog even een minuscuul pluisje wegwuiven van de oogverblindende ketel. Hij knikt, de brouwmeester met over zijn gezellig ronde buik een bruinlederen schort. Hij is tevreden. In slowmotion laat hij het goudgele vocht in een glas glijden. De camera zoemt in: weldadig rollend schuim. Dansende bubbels. Wie met het tv-spotje in het hoofd de brouwerij van die grote fabrikant bezoekt, komt bedrogen uit. Hij vindt er een heuse fabriek met lelijke stalen ketels en machines. Geen puffende koperen ketels, geen Bourgondische brouwmeester die met een grote houten spatel door de ketel roert, niets van dat alles. Nee, voor dat ambachtelijke ‘vakmanschap’en ‘meesterschap’, kun je beter naar Kamperland. Daar vind je de enige bierbrouwerij van Zeeland.

Aan de rand van het Noord-Bevelandse dorp staat een historisch pand. Een voormalig gemaal uit ergens begin 1900, lijkt het wel. De stenen zien er echter iets te nieuw uit en dat klopt ook, want grand-café, restaurant en brouwerij Emelisse huist in een gloednieuw gebouw. In 2005 uit het niets opgetrokken. Wie het grand-café binnenloopt, kan niet om de grote koperen ketels heen. Grote zakken mout liggen ernaast. “We leggen de ingrediënten er express bij, anders denken mensen dat het een museumstuk is. We brouwen echt in deze ketels”, zegt bedrijfsleider Tom ter Horst.
Jaarlijks verlaat zo’n honderdduizend liter bier de brouwerij. “En dat is toch een behoorlijke hoeveelheid als je het vergelijkt met andere kleine brouwerijen”, stelt Ter Horst. En de Zeeuwse brouwers zijn nog lang niet uitgebrouwen. Ter Horst hoopt naar een productie van tweehonderdduizend liter per jaar te groeien.
De brouwerij mag dan niet groot zijn, het bedrijf is vooruitstrevender dan de meeste kleine collega-brouwers. Waar de meesten maar drie soorten bier in hun vaste assortiment hebben, maakt Emelisse er vijf: pils, witbier, dubbel abdij, trippel en blond bier. “En we zijn voorzichtig aan het experimenteren met een roséachtige bier.” Bovendien brouwt Emelisse seizoensbieren als Bockbier.
Behalve een bierbrouwerij bevat het complex van Emelisse een grand-café en een restaurant met 110 zitplaatsen en riant buitenterras.
Zeeland weergeven op een grotere kaart

Lees ook:Yankees massaal aan het Zeeuwse bier
Lees ook:Top-biertje
Lees ook:Brouwmeester van bierbrouwerij Emelisse is ‘Held van de Smaak’
Lees ook:Hallo Brabantse Kempen…..(11): Van alles te doen!
Lees ook:Geen Viagra bier voor Goesenaar Bert tijdens Koninklijk huwelijk William & Kate!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>