Wil je ook eens sterren zien?

KAMPERLAND – Altijd als een een ruimtereis willen maken? Of ben je een enorme fan van Pink Floyd? In het planetarium in Kamperland zijn 3D-films over het heelal te zien en kun je een indrukwekkende muzikale filmreis maken in The Wall en Dark Side of the Moon.

Het planetarium heeft een koepel van 7,5 meter in doorsnee. Aan de binnenkant van die koepel worden driedimensionale films over het heelal en de aarde afgespeeld. Het hart van deze speciale bioscoop staat weggestopt in een klein kamertje: een computer gekocht van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Het apparaat zit tjokvol gegevens van NASA en opnamen van de ruimtetelescoop Hubble. “NASA heeft die gegevens vrijgegeven als lesmateriaal. Met dat materiaal kunnen we bezoekers meenemen de ruimte in. Elk jaar krijgen we updates van de nieuwste ontdekkingen”, zegt eigenaar Alex de Zwart.Met de computer kan De Zwart een show maken. Een joystick in de hand en hij stuurt als het ware door de ruimte. Eventjes naar de maan geen punt, verder het oneindige universum in geen probleem: driehonderdduizend lichtjaar kan in tien seconden. “Dat is fascinerend joh. De afstanden in het heelal zijn niet te bevatten. Vanaf de aarde zijn verschillende ruimtesondes afgeschoten, die leggen in één mensenleven twaalf lichturen af. Dat is in het heelal helemaal niets, peanuts. Ik vertel wel eens tegen kinderen hier: ‘De afstand naar de zon zou jouw vader met zijn auto twintig jaar kosten wanneer hij dan honderd kilometer per uur rijdt zonder te stoppen’.”

Van dit kleine formaat planetarium zijn er in Europa maar zeven. Vijftig bezoekers passen er in. “Als ik het succes van tevoren had geweten, dan had ik een grotere koepel laten bouwen”, lacht De Zwart. Het aantal shows is om aan de grote belangstelling te voldoen al flink uitgebreid. “We zijn het enige planetarium in Europa waar je shows van een uur krijgt te zien. Bij de meeste sta je na een kwartier alweer buiten.” Het planetarium heeft ruim vijftien films in het assortiment.

Niet alleen de heelalfilms maken indruk. Ook die van Pink Floyd zijn een genot. De beroemde muziek komt in hoge geluidskwaliteit naar je toe terwijl om je heen je bestookt wordt met indrukwekkende Pink Floyd-animaties.

De Zwart is in het dagelijks leven internationaal schroothandelaar. Het planetarium was bedoeld om Noord-Beveland een toeristische impuls te geven. Intussen is De Zwart door het ruimtevirus besmet geraakt. “Ik had nooit gedacht dat ik sterren ging bekijken”, lacht de Zeeuwse ondernemer. “Ik ben een nuchter mens, maar ik heb nu wel een fascinatie voor het heelal.”  Het planetarium is stiekem ook zijn speeltje geworden. “Dan zeg ik op een zondagmorgen vroeg tegen mijn vrouw: ‘Ik ga even een half uurtje in het planetarium spelen’. Kom ik pas tegen half twee thuis omdat ik op de terugweg van Mars de weg naar de aarde niet meer kon vinden. Tja, in het heelal staan geen wegwijzers. Het enige wat ik dan nog kan doen, is de computer resetten.”


Zeeland weergeven op een grotere kaart

Lees ook:De vergeten astronaut
Lees ook:Agent in pink gebeten!
Lees ook:Wat een beestenboel vandaag…..
Lees ook:Phishingmail in omloop!
Lees ook:VERMIST: De PZC van vrijdag 5 augustus 2011!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>