Neanderthaler Krijn, was Zeeuw, had dikke wenkbrauwen en at vooral vlees

MIDDELBURG/LEIDEN – Hij had dikke vooruitstekende wenkbrauwen, at vooral vlees en in zijn hoofd had hij een kleine goedaardige tumor. De ‘oudste’ Zeeuw werd maar ongeveer twintig jaar. We hebben het over een Neanderthaler die zo’n veertigduizend jaar geleden in Zeeland geleefd moet hebben en waarvan een stuk schedel in de Noordzee is gevonden. Gisteren maakte minister Ronald Plasterk (Wetenschap) de vondst openbaar in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
De ontdekking van het botfragment is erg bijzonder. Nooit eerder is in Nederland een fossiel van een Neanderthaler ontdekt. Bovendien, zo schrijft de Volkskrant, is het het eerste menselijke fossiel ter wereld dat uit zee afkomstig is.
Het botfragment is al in 2001 door een amateur-paleontoloog gevonden op de storthoop van een schelpenzuiger. Het is vijftien kilometer voor de Zeeuwse kust, in het Middeldiep, omhoog gehaald uit sedimenten waarin ook Pleistocene zoogdierfossielen en Neanderthaler-werktuigen zijn gevonden.
Wetenschappers uit binnen- en buitenland hebben, onder leiding van het Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology in Leipzig, de resten van de Neanderthaler. Uit onderzoek naar de samenstelling van het bot is gebleken dat de man – de wetenschappers hebben hem de naam Krijn gegeven – voornamelijk vlees at, net als andere Neanderthalers en dat hij dus een goedaardige tumor had. De onderzoeksresultaten worden gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Human Evolution.
Dat het botfragment in zee voor de Zeeuwse kust is gevonden, is niet zo vreemd. De Noordzee bestond in de IJstijd niet, maar was een laagvlakte. Van de Noordzeebodem worden regelmatig stenen werktuigen van Neanderthalers en grote hoeveelheden fossiele beenderen van mammoeten en andere ijstijddieren opgediept.
Wie Krijn de oudste Zeeuw in het echt wil zien, moet naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Daar wordt het stukje van zijn schedel vanaf morgen tentoongesteld.

Hoe Krijn aan zijn einde is gekomen, zullen we nooit weten. Maar hoe de soort ooit uitstierf, daar zijn wel wat theorieën over. Zie onderstaand filmpje van National Geographic.


Did Man Kill the Neanderthals?Funny video clips are a click away

Lees ook:Allereerste Zeeuw Krijn als televisiester
Lees ook:Lijk voor kust Westkapelle!
Lees ook:Kamer stemt in met windmolenpark voor Zeeuwse kust!
Lees ook:Zoektocht vissers: Slechts de helft van vermisten op Noordzee teruggevonden!
Lees ook:Bijna 20 ton afval opgeruimd tijdens Boskalis Beach Cleanup Tour!

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Neanderthaler Krijn, was Zeeuw, had dikke wenkbrauwen en at vooral vlees

 1. fatIrrettyKat

  Hello. Very interesting site and you lead a very interesting discussion. There is a nice atmosphere here and I’m sure I will often read your posts.
  From time to time I will also try to write something interesting.

  ————————————————————

  Gry Online
  Gry Multiplayer
  Stare Gry

    /   Reply  / 
 2. M&N

  Hallo,

  Ik zoek altijd op het strand De kaloot en heb volgens mij een fossiel menselijk vingerkootje gevonden waar kan ik hier duidelijkhied over krijgen ??

  groet M

    /   Reply  / 
  1. maltje

   Probeer het eens bij de eerste de best dokter.

     /   Reply  / 
   1. M&N

    Maltje….. nog dommer reageren kost veel moeite denk ik..

      /   Reply  / 
    1. maltje

     Daar heb je misschien nog wel gelijk in ook, maar waarom plaats je dan zo’n oproep op een blog als dit. Met wat googlen kom je zo achter namen die expert zijn op dit gebied.

       /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>