DELTA, PZEM, Enduris… wie doet nu wat?

MIDDELBURG – De ontwikkelingen rond DELTA volgen elkaar in rap tempo op. Omdat het ‘oude’ DELTA (DELTA N.V.) opgesplitst wordt in diverse bedrijven kunnen we ons voorstellen dat het af en toe onduidelijk is welk bedrijf welke naam krijgt en waar je als klant terecht kunt. We leggen graag uit wat er gaat veranderen.

Hoe is het nu?

Op dit moment bestaat DELTA N.V. uit 3 onderdelen:

1.    DELTA Energy BV
DELTA Energy BV produceert, handelt en levert energie aan de mid-en grootzakelijke markt (grootverbruikers)*. DELTA Energy BV is ook actief door het aanbieden van energieproducten en diensten op de mid- en grootzakelijke markt.
2.    DELTA Retail
DELTA Retail levert energie (gas en stroom) aan kleinverbruikers** (consumenten en de meeste MKB’ers) en digitale diensten (tv, telefonie, internet) aan consumenten en zakelijke klanten (ZeelandNet). DELTA Retail is eigenaar van het glasvezel/coax netwerk in de Provincie Zeeland.
3.    DELTA Netwerkgroep
De DELTA Netwerkgroep bestaat uit de Zeeuwse netbeheerder Enduris en uit uitvoeringsorganisatie DELTA Infra. Enduris is eigenaar van de Zeeuwse elektriciteitskabels en gasleidingen. Enduris is verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en beheer van dit Zeeuwse netwerk.
DELTA Infra voert alle werkzaamheden uit aan de netwerken voor elektriciteit (voor Enduris), gas (voor Enduris) en water (voor Evides). DELTA Infra heeft ook eigen commerciële activiteiten onder andere op het gebied van meettechniek en hoogspanningstechniek.

Hoe wordt het?

Na de opsplitsing van DELTA N.V. ontstaan er 3 nieuwe bedrijven:

1.    DELTA Energy BV wordt PZEM (Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij)
De activiteiten van productie, handel alsook de levering aan de mid-en grootzakelijke markt (grootverbruikers) gaan verder onder de naam PZEM.
2.    DELTA Retail gaat verder onder de naam DELTA
Dit bedrijfsonderdeel is, onder voorbehoud van goedkeuring door de aandeelhouders van DELTA op 23 februari, verkocht aan infrastructuurfonds EQT en gaat in de huidige vorm verder onder de naam DELTA.
3.    DELTA Netwerkgroep krijgt een nieuwe eigenaar
De DELTA Netwerkgroep (DNWG) met daarin netbeheerder Enduris en DELTA Infra zal worden verkocht en krijgt daarmee een nieuwe eigenaar. Tot de verkoop blijft de netbeheerder de naam Enduris dragen en DELTA Infra blijft DELTA Infra heten. Na verkoop zullen deze namen mogelijk veranderen.

* Grootverbruikers zijn:
•    Klanten met een elektriciteitsaansluiting groter dan 3×80 Ampère
•    Klanten meteen gasmeter groter dan G25, die meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorlaat.

Let op: als ondernemer kan je kleinverbruiker zijn voor elektriciteit en grootverbruiker voor gas of andersom. Voor het verbruik kan je dus klant zijn/worden bij zowel DELTA als PZEM.
** Kleinverbruikers zijn:
Alle consumenten zijn kleinverbruikers, evenals veel MKB-bedrijven. Deze klanten hebben:

•    een elektriciteitsaansluiting van 3×80 Ampère of kleiner.
•    een G25 gasmeter die niet meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorlaat.

LET OP: voor de levering van tv en internetdiensten (ZeelandNet) is er geen onderscheid tussen kleinverbruikers en grootverbruikers. DELTA is en blijft voor zowel consumenten als alle bedrijven dé partner voor het beste internet van Zeeland.

Enduris

Als netbeheerder van de provincie Zeeland voert Enduris de volgende taken uit:
•    Enduris zorgt voor het transport van elektriciteit en gas naar jouw huis of bedrijf
•    Enduris brengt via jouw energieleverancier (DELTA of PZEM of een andere energieleverancier) netbeheerkosten in rekening
•    Enduris brengt voor grootverbruikers van gas/elektriciteit de netwerkkosten rechtstreeks in rekening bij deze klanten
•    Enduris regelt nieuwe elektriciteit- en gasaansluitingen
•    Enduris is eigenaar van en plaatst de slimme energiemeter
•    Enduris lost elektriciteits- en gasstoringen op

Het maakt niet uit of je groot- of kleinverbruiker bent: wie je netbeheerder is staat vast, want de netbeheerder is regionaal bepaald. Zo is Enduris de netbeheerder voor alle consumenten en bedrijven in Zeeland, ongeacht bij welke energieleverancier je klant bent.

Water van Evides

Drinkwater wordt geleverd door Waterbedrijf Evides. Namens Evides wordt dit door DELTA gefactureerd via de energienota. DELTA Infra lost drinkwaterstoringen op.

Lees ook:Nieuwe drinkwaterleiding tussen Kapelle en Goes!
Lees ook:Samenwerking bij straatverlichting!
Lees ook:Wegwerkzaamheden Axel!
Lees ook:Stijging energiebelastingen en netbeheerkosten
Lees ook:Marco Visser Delta-CEO

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>