Beroemde fotografen in Watersnoodmuseum

OUWERKERK – ‘De Ramp in focus’ zo heet de fototentoonstelling die momenteel in caisson 4 van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk te zien is. De tentoonstelling bestaat uit zeventig originele foto’s van fotografen Ed van der Elsken, Cas Oorthuys, Eva Besnyö, Ed van Wijk, Aart Klein, Kees Molkenboer en Dolf Kruger. De foto’s van zes fotografen die in de galerie hangen in de nieuw ingerichte caisson 4 van het Watersnoodmuseum zijn afkomstig uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum uit Rotterdam. De foto’s van Eva Besnyö komen uit de collectie van het Maria Austria Instituut in Amsterdam. De tentoonstelling is te zien tot september.

De foto’s geven een impressie van de situatie in de getroffen gebieden, in februari 1953. Er zijn foto’s van de hulpverlening, de overlevenden, de impact van het water, de evacuatie en al dat wat de fotografen wilden vastleggen met hun documentaire fotografie. Nieuw boek De publicatie ‘De ramp uit 1953’, is een uitgave uit 1953 van de Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels waarvan de baten ten goede kwamen aan het Nationaal Rampenfonds. Alle betrokkenen, zoals auteur, fotografen, vormgever, lithografen, drukkers en binders hebben anoniem en deels belangeloos meegewerkt. Dit boek, dat in een oplage van meer dan 600.000 exemplaren is verschenen, maakt inmiddels deel uit van het collectieve geheugen van Nederlanders. Er is nu een nieuw boek met foto’s van de watersnoodramp met de titel ‘De Ramp’, wat wordt uitgegeven door Uitgeverij Komma in Den Haag. Documentaire fotografie In de jaren vijftig ontstond een kentering van persfotografie naar documentaire fotografie, waarvan de fotoregistratie van de watersnoodramp één van de eerste voorbeelden is. Uit onderzoek is gebleken dat veel bekende Nederlandse fotografen (Henk Jonker, Ed van Wijk, Cas Oorthuys, Ed van der Elsken, Eva Besnyö, Maria Austria, Henk Nieuwenhuijs, Kees Molkenboer, Dolf Kruger, Aart Klein, Martien Coppens, Jo Bokma, Ad Windig en Frits Gerritsen) die destijds nog aan het begin van hun carrière stonden, in de begindagen van de ramp naar de plek des onheils zijn afgereisd om fotografisch verslag te doen. Bij velen van hen is de voor hen typerende stijl van fotograferen in die series terug te zien. Uit de complete reeksen van de betreffende fotografen is een nieuwe selectie gemaakt, waarbij het documentaire karakter zichtbaar wordt.

Lees ook:Watersnoodmuseum: De ramp in focus
Lees ook:Expositie Watersnoodramp
Lees ook:De Kunst van Kiezen in de Drvkkery in Middelburg!
Lees ook:Expositie Vlissings gemeentearchief over stormvloeden!
Lees ook:Expositie van herdenkingslappen over de Ramp

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>