Bankpas televisiepresentator ingeslikt!


MIDDELBURG – “M’n bankpas is ingeslikt!! Uit voorzorg zegt bank. Dus toch chipknip geladen bij geskimt automaat vorige week…”, meldt een bekende Zeeuwse televisiepresentator donderdagmiddag!

Er is afgelopen week inderdaad gewaarschuwd voor skimmers nadat bij een chipknip in Middelburg skimapparatuur is gevonden. Politie Zeeland trouwens vanddag (donderdag) aan het begin van de avond: “Blijf alert op skimapparatuur. Vandaag drie gedupeerden in Goes.”

Wat is skimmen en hoe kan ik voorkomen dat anderen mijn betaalgegevens zien?

Skimmen of skimming betekent dat uw betaalgegevens worden gekopieerd zonder dat u dat weet. Het gaat dan om uw creditcardgegevens of bankpasgegevens bij een betaling of na geldopname bij een bank. Met uw gegevens kunnen criminelen gebruik maken van uw creditcard of bankpas en hiermee betalen in Nederland en in het buitenland.
Skimmers gaan op verschillende manier te werk. Op pinapparaten en betaalautomaten plaatsen zij opzetstukken waarmee ze de magneetstrip van uw betaalpas aflezen. Ook kan een klein cameraatje boven het toetsenbord hangen om uw pincode te achterhalen. Afwijkingen of veranderingen aan pinapparatuur of betaalautomaten kunnen betekenen dat er skimmers actief zijn geweest. Op het scherm van de meeste pinautomaten staat een voorbeeld van hoe de gleuf waar de pas in moet eruit hoort te zien. Als de gleuf op het pinautomaat er anders uitziet dan op het plaatje, moet u deze niet gebruiken. Ook als uw bankpas moeizaam door de gleuf gaat, moet u stoppen met uw geldopname. In alle bovenstaande gevallen moet u direct de politie waarschuwen. U kunt skimmen voorkomen door geen pinautomaten of betaalautomaten die er afwijkend uitzien te gebruiken. Ook is het raadzaam het toetsenbord met uw hand af te schermen als u uw pincode intoetst. Laat u bij het pinnen niet afleiden en ga niet in op hulp van personen die u willen helpen bij het pinnen. Als u skim-apparatuur aantreft moet u direct de politie waarschuwen via het alarmnummer 112. Als u vermoedt dat uw betaalpas is geskimd, bel dan meteen uw bank om uw pas te laten blokkeren.

Lees ook:Pas op! Weer skimmers bij chipknipopladers!
Lees ook:Skimapparatuur ontdekt bij AbnAmro in Middelburg
Lees ook:Skimmers jatten duizend euro in Middelburg!
Lees ook:Nieuwe parkeerautomaten!
Lees ook:Betaalautomaten winkels gemanipuleerd!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>