Nationale compostdag

landelijke compostdag 2017

DOMBURG – Alle milieustraten in Zeeland doen zaterdag 25 maart  mee aan de nationale compostdag. Op deze dag wordt gratis compost in zakken uitgedeeld aan de bezoekers van de milieustraat.

Wat is compost?

Compost is een donkerbruin tot zwart, kruimelig product dat bestaat uit plantaardige resten zoals selectief ingezamelde etensresten, groenten, fruitschillen, grasmaaisel, bladeren en snoeihout die door micro-organismen bijna tot humus zijn afgebroken.
In Zeeland bevat de restafval (grijze) container nog ongeveer 40% Groente, Fruit en Tuinafval (GFT). Dit GFT afval kan op een andere manier aangeboden worden, namelijk via de GFT container.
Composteren van GFT is een relatief goedkope manier van afvalverwerking en bespaart dus geld. Als gemeenten zouden stoppen met het gescheiden inzamelen van GFT, leidt dit tot meer kosten bij het verwerken van afval. Composteren is bijvoorbeeld goedkoper dan het verbranden van restafval. Daarom is het ook van belang dat u als burger het GFT afval zo veel mogelijk aanbiedt via uw GFT container.

Het GFT afval wordt naar de compostering gebracht waarna het proces van composteren kan beginnen. Het eindproduct bevat veel organische stof en verbetert de bodemstructuur waardoor de planten beter kunnen groeien.
Het GFT afval wat in Zeeland wordt ingezameld wordt gecomposteerd bij de compostering in Nieuwdorp.
Via de compostdag willen de gemeenten en de ZRD de Zeeuwse burgers bedanken voor het goed gescheiden aanbieden van het GFT afval. Op deze manier kan de Zeeuwse burger zijn eigen afval weer opnieuw gebruiken in de tuin.

Informatie en openingstijden milieustraat

Lees ook:Gratis compost bij de Milieustraat
Lees ook:Afval scheiden loont!
Lees ook:Containers Burgemeester Stemerdinglaan!
Lees ook:Afval scheiden: dat doe je goed
Lees ook:Afval scheiden loont!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>