Condooms nauwelijks verkrijgbaar in Zeeuwse uitgaansgelegenheden!

HEINKENSZAND – Slechts acht van de ruim veertig onderzochte uitgaansgelegenheden in Zeeland beschikken over een goed werkende condoomautomaat.

Dat blijkt uit de condoomautomatenactie die de GGD Zeeland de afgelopen weken heeft gehouden. Safe sex teams hebben tijdens deze actie de Zeeuwse horeca gecheckt op de aanwezigheid van een condoomautomaat. De resultaten van de actie stellen zeer teleur.

Het blijkt dat jongeren in veel van de Zeeuwse uitgaansgelegenheden hun zoektocht moeten staken, wanneer ze op zoek zijn naar een condoom. In totaal zijn er 44 gelegenheden bezocht, voornamelijk cafés waar veel jongeren komen. In maar liefst 36 van deze gelegenheden was er geen of een niet functionerende condoomautomaat aanwezig. De overige acht voldeden wel aan de eisen, zij kregen een keurmerk op het raam, zodat bezoekers kunnen zien dat er een condoomautomaat aanwezig is.

Terneuzen scoort het slechtst
De condoomautomatenactie heeft plaats gevonden in Middelburg, Domburg, Terneuzen, Goes en Hulst. Terneuzen scoorde het slechtst, van de twaalf bezochte cafés had er niet één een functionerende condoomautomaat. Ook Hulst deed het niet goed, daar werd op elf cafés slechts één condoomautomaat aangetroffen. Goes en Middelburg komen als beste uit de bus, daar werden drie keurmerken uitgereikt.

“Jongeren moeten zelf maar voor condooms zorgen”
De actie laat zien dat er nog veel valt te verbeteren aan de verkrijgbaarheid van condooms in de Zeeuwse horeca. Gelegenheden zonder condoomautomaat kregen een flyer met adressen van condoomautomatenfabrikanten, zodat ze er één aan kunnen schaffen. Tijdens de actie is er aan de ondernemers gevraagd waarom ze geen automaat in hun zaak hebben. Sommigen vinden dat jongeren zelf maar voor condooms moeten zorgen, anderen zeggen dat zo’n automaat toch wordt vernield. Ook werd er geklaagd over de fabrikanten die de automaten niet of onvoldoende aanvullen.

Lees ook:GGD over PvdA-film: “hopen dat condooms doorprikken geen trend wordt!”
Lees ook:‘Laat ze niet (ver)zuipen!’ fris lente in met IkPas!
Lees ook:Zeeuwse maand van nix!
Lees ook:Doet u mee met IkPas!?
Lees ook:Stiletto in beslag genomen bij preventieve fouilleringsactie Terneuzen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>