Inbraakpreventie!

inbraakalarm
MIDDELBURG – Als bewoner speelt u een belangrijke rol bij de aanpak van woninginbraken. Oplettende bewoners kunnen veel inbraken voorkomen door een oogje in het zeil te houden en door de eigen woning goed te beveiligen.

De laatste weken vinden in Zeeland veel woninginbraken plaats via een methode waar de inbreker een gat in een (raam)kozijn boort. Dit stelt de inbreker in staat om via het gat met bijvoorbeeld een ijzerdraadje de hendel van het raam te ontsluiten of sleutels ronddraaien in het deurslot. Voorkom dat u slachtoffer wordt van deze methode. Zorg dat ramen en deuren zijn voorzien van sloten die met een sleutel zijn af te sluiten. Draai ramen en deuren op slot en berg de sleutels op. Ziet u iets verdachts, een persoon of een auto? Noteer het signalement of kentekens van auto’s en geef het door aan de politie op 0900-8844.

PKVW

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat jaarlijks in ruim één procent van de Nederlandse woningen wordt ingebroken. In veel gevallen is een inbraak te voorkomen door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Een inbreker kiest altijd de weg van de minste weerstand en herkent slecht hang- en sluitwerk direct. De helft van de Nederlandse woningen beschikt hier nog steeds over. Vooral woningen van voor de bouwwetgeving van 1999 en zonder het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) verdienen extra aandacht. Door een beveiligingsbedrijf in te schakelen kunt u uw woning kritisch onder de loep laten nemen voor een advies. De PKVW-bedrijven zijn door het hele land gevestigd. Een overzicht van de bedrijven bij u in de buurt kunt u vinden op http://www.politiekeurmerk.nl/.

Andere maatregelen

Naast goed hang- en sluitwerk kunt u ook veel voorkomen door kritisch te kijken naar de omgeving van uw huis en uw eigen gedrag. Ga na waar u zelf zou proberen om binnen te komen en kijk hoe moeilijk dat is. Sluit uw ramen en deuren en zorg dat er in de tuin geen ladders en vuilcontainers staan die inbrekers kunnen gebruiken voor een inbraak. Let daarnaast op de zichtbaarheid van uw woning. Bij hoge struiken of slechte verlichting kunnen inbrekers ongezien hun werk doen.

Buurtpreventie

Naast de eigen woning, speelt ook de wijk een belangrijke rol bij de kans op een inbraak. In verschillende wijken zijn buurtpreventieteams actief. Die teams bestaan uit actieve buurtbewoners die zich vrijwillig inzetten om tot een veiligere buurt te komen. Zij melden misstanden bij de gemeente, politie of woningcorporatie en informeert andere buurtbewoners daarnaast over veiligheid.

Burgernet

Een ander project waarbij burgers een rol kunnen spelen is Burgernet (http://www.burgernet.nl/). Dit is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. In het geval van een inbraak krijgen Burgernetdeelnemers een oproep via hun (mobiele) telefoon met het verzoek uit te kijken naar een persoon of voertuig.

Bel 1-1-2

Belangrijk is om verdachte situaties altijd meteen te melden bij via 1-1-2. Een inbreker wilt voorkomen dat hij gezien of gehoord wordt. Mensen die iets zien dat gevoelsmatig niet in de haak is, schromen vaak om dit te melden aan de politie. Vaak blijkt echter juist die informatie de sleutel tot de oplossing. Een groot deel van het aantal opgeloste misdrijven is te danken aan tips vanuit de bewoners.

Lees ook:Naar de kroning….en leeg is je woning!
Lees ook:Bulgaarse methode! + video
Lees ook:Politie breekt in!
Lees ook:Opgelet voor gaatjesboorders!
Lees ook:Middelburgse voetjesactie!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>