Zeeuwen minder vaak slachtoffer inbraak!

inbreker

MIDDELBURG - Bijna de helft van de Nederlanders die in de afgelopen vijf jaar een inbraak of inbraakpoging meemaakte (46%), heeft een ‘verweermiddel’ in huis, speciaal bedoeld voor het geval zij een inbreker tegen het lijf lopen. Inwoners van Flevoland en Utrecht leggen ten opzichte van de andere provincies vaker een (honkbal)knuppel of ander slagvoorwerp naast het bed. Groningers hebben gevoelsmatig hun huis het best beveiligd tegen inbraak. Na een inbraak zijn het de inwoners van Flevoland die de meeste maatregelen nemen om hun huis beter te beveiligen. Friezen zien daar het minst de noodzaak to. Zeeuwen maken in vergelijking met andere Nederlanders minder vaak een inbraak mee. Dit zijn enkele resultaten uit een onderzoek onder 1100 Nederlanders die in de afgelopen vijf jaar een inbraak of inbraakpoging meemaakten. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW).

Volgens Coen Staal, voorzitter van de stichting NIPW, is de impact al groot als je afwezig was tijdens de inbraak en je woning bij thuiskomst compleet overhoop aantrof. Nog véél groter zijn de gevolgen wanneer je op het moment van inbraak wél thuis was. Staal: “Uit ons onderzoek blijkt dat ongeveer 40% van de mensen die in de afgelopen vijf jaar een inbraak of poging daartoe meemaakten, thuis was tijdens de inbraak. 70% bevond zich in de slaapkamer. Je moet er toch niet aan denken…”

Limburgers meest vaak slachtoffer van inbraak

Uit het onderzoek blijkt dat inwoners van de provincie Limburg in de afgelopen vijf jaar het meest frequent slachtoffer werden van een inbraak, gevolgd door de provincies Noord-Brabant en Gelderland. Friezen en Zeeuwen maakten in vergelijking met andere provincies het minst vaak een inbraak mee. Ruim een derde van de ondervraagden acht de kans groot dat een inbreker zijn of haar huis binnen enkele minuten kan binnenkomen. Ten opzichte van andere provincies denken Groningers dat inbrekers bij hen de meeste moeite hebben om binnen te komen (22%) tegenover inwoners van Flevoland en Drenthe die de kans dat een inbreker binnenkomt aanzienlijk groter achten (beiden 46%).

Pas in actie komen wanneer het leed al is geschied

De schrik zit er na een inbraak goed in, zo blijkt uit het onderzoek. Bijna 90% van de respondenten heeft direct na de inbraak(poging) maatregelen getroffen. “Helaas komen mensen vaak pas in actie als het leed is geschied. Daarom vinden wij het zo belangrijk dat men zich bewust is van de preventieve maatregelen, die je zelf kunt nemen om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Daarop richt onze campagne zich. We adviseren mensen eens wat vaker door de ogen van een inbreker naar hun eigen huis te kijken”, aldus Staal.

Bijna de helft (46%) geeft aan dat zij hun huis, als ze geweten hadden hoe groot de impact van een inbraak(poging) is, veel eerder (extra) beveiligd zouden hebben. Friezen namen relatief de minste maatregelen na een inbraak, inwoners van de provincie Flevoland juist de meeste.

Inwoners van Zeeland en Flevoland geven beveiliging huis het hoogste cijfer

In het onderzoek werd mensen gevraagd hoe goed zij de beveiliging van hun huis beoordeelden direct ná de inbraak, zij gaven hiervoor het cijfer 6,5. Zoals het huis nú is beveiligd, waarderen zij het een stuk hoger: gemiddeld een 7,7. Opmerkelijk hierbij is echter dat men zich hierdoor niet veiliger is gaan voelen. Voor de inbraak(poging), gaf men het veiligheidsgevoel in huis gemiddeld een 7,9. Na de inbraak(poging) is dit flink gedaald: naar een 6,7. Op provinciaal niveau geven inwoners van Zeeland en Flevoland het hoogste cijfer (8,0) als het gaat om de mate van beveiliging van hun huis op dit moment.

Inwoners Utrecht en Flevoland vaakst (honkbal)knuppel naast bed

Nederlanders houden er rekening mee dat zij slachtoffer kunnen worden van een inbraak. Bijna de helft van de ondervraagden (46%) heeft een ‘middel ter verweer’ in huis, speciaal bedoeld voor het geval zij een inbreker tegen het lijf lopen. Een kwart van de ondervraagden heeft een (honkbal)knuppel of iets anders waarmee je een klap kunt uitdelen. Van de ondervraagden heeft 14% een speciaal mes in huis en 8% is in het bezit van pepperspray. “Hoewel het logisch is dat mensen zich willen verdedigen, raden we af de inbreker zelf te lijf te gaan. De kans is groot dat dit alleen maar meer geweld teweeg brengt. Beter is het de telefoon altijd binnen handbereik te hebben en snel 112 te bellen.” zegt Staal. Inwoners van Utrecht en Flevoland hebben ten opzichte van andere provincies het vaakst een (honkbal)knuppel in huis, in beide gevallen meer dan een derde van de inwoners. In de provincies Groningen en Friesland heeft ‘slechts’ 19% een (honkbal)knuppel of ander slagvoorwerp in huis. In Friesland heeft men wel het vaakst pepperspray bij de hand (14%). In de provincie Noord-Holland hebben inwoners relatief het vaakst een mes in huis ter verdediging (16%) tegenover slechts 4% van de inwoners van Zeeland.

Inwoners Noord-Holland en Zeeland meest angstig

Een beter beveiligd huis is dus na een daadwerkelijke inbraak of poging daartoe geen garantie voor een veiliger gevoel! Volgens Staal is dit vooral te wijten aan de emotionele gevolgen die mensen na een inbraak(poging) ervaren. De Friezen blijven het meest nuchter ná een inbraak. Ten opzichte van andere provincies voelen zij zich met een cijfer 7,4 net iets veiliger in hun huis. De grootste angst na een inbraak zit erin bij inwoners van Zeeland en Noord-Holland die hun veiligheidsgevoel in huis ná het meemaken van een inbraak(poging) een 6,5 geven.

Driekwart slachtoffers ondervindt psychische en lichamelijke gevolgen na woninginbraak

Driekwart van de ondervraagden die een inbraak(poging) meemaakten ondervond hiervan psychische of lichamelijke gevolgen. De top 5 van meest gehoorde klachten:

  • Bij elk geluid(je) in huis wakker worden (40%)
  • Onrustig slapen (38%)
  • Het gevoel van veiligheid in huis kwijt zijn (35%)
  • Schrikken van elk geluid(je) in huis (30%)
  • Nerveus/ gespannen zijn (16%)Andere klachten die werden genoemd: verdrietig en/of neerslachtig zijn, nare dromen en nachtmerries hebben, snel boos of geïrriteerd raken, concentratieproblemen.Overijssel flink boos

    In Flevoland houdt een inbraak mensen flink wakker. Van de inwoners in Flevoland kan 41% na een inbraak niet goed in slaap komen en 60% slaapt daarna onrustig. 62% van de Flevolanders wordt wakker bij elk geluid(je) in huis! In de provincies Groningen en Zeeland lopen de meeste mensen na een inbraak rond met concentratieproblemen (12%). Zeeland kent ook de meeste mensen (22%) die na een inbraak gevoelens van verdriet of neerslachtigheid ervaren. In Limburg en Zuid-Holland lopen in vergelijking met andere provincies meer mensen na een inbraak rond die nerveus of gespannen zijn (19%). Gevoelens van boosheid of irritatie na een inbraak komen het meest voor bij inwoners van Overijssel (16%). Utrechters (43%) zijn het meest van alle provincies na een inbraak het gevoel van veiligheid in hun huis kwijt. In Friesland heeft men het minst last van de gevolgen van een inbraak. Bijna de helft van de Friezen (47%) geeft aan dat de inbraak geen psychische of lichamelijke gevolgen voor hen had. Psychische en lichamelijke gevolgen zijn het grootst in de provincie Flevoland.

    Over de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken

    Stichting NIPW heeft het onderzoek laten doen in het kader van de voorjaarscampagne van de Nationale Inbraakpreventie Weken waarvoor minister Van der Steur 30 april het startsein gaf. De stichting is een publiek private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van het belang van inbraakpreventie. De stichting wil bijdragen aan het verlagen van het aantal inbraken en inbraakpogingen, nu op 71.000 per jaar, naar 65.000 in 2017. De stichting voert tweemaal per jaar campagne, in het voor- en in het najaar. De eerste campagneweek in 2015 loopt van 30 april tot en met 31 mei, de tweede van 2 tot en met 30 november. In de stichting zijn verschillende partijen vertegenwoordigd waaronder het ministerie van Veiligheid en Justitie, het Verbond van Verzekeraars en een aantal bedrijven gespecialiseerd in inbraakpreventie. Eerder al ondertekenden alle deelnemers een zogenaamde Safety Deal met het Verbond van Verzekeraars waarin zij beloven zich hard te maken voor diverse maatregelen en initiatieven die inbraakpreventie bevorderen.

Lees ook:Slachtoffers inbraak bewapenen zich!
Lees ook:Zeeland na de drie noordelijkste provincies laagste aantal inbraakclaims, maar wel grote stijging!
Lees ook:Meer Zeeuwen met verdedigingsmiddel na inbraak!
Lees ook:Inbraakslachtoffer slaat terug!
Lees ook:Minste inbraakpogingen Zeeland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>