Roemruchte Uiver komt naar Zeeland

ARNEMUIDEN – De Uiver komt naar Zeeland. Het roemruchte vliegtuig uit de dertiger jaren van de vorige eeuw doet mee aan een evenement van het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome. In het weekend van 1 en 2 augustus komen zo’n twintig historische vliegtuigen naar Vliegveld Midden-Zeeland. De Uiver, een Douglas DC-2, deed in 1934 mee aan een luchtrace van Londen naar Melbourne. De bemanning van de Uiver bestond uit gezagvoerder K.D. Parmentier, co-piloot J.J. Moll, boordwerktuigkundige B. Prins en telegrafist C. van Brugge. Ook gingen drie passagiers (onder wie de Duitse pilote en journaliste Thea Rasche), bagage en post mee. De Uiver won het handicapklassement van de race. Over 19.877 km deed het toestel 90 uur en 17 minuten. Het vliegtuig groeide uit tot de nationale trots. De naam ‘Uiver’ betekent overigens ‘ooievaar’ in het Betuws dialect.


Maar met de Uiver zou het uiteindelijk dramatisch aflopen. Op 20 december 1934 was de Uiver voor de tweede keer op weg naar Batavia. Het was een extra vlucht vanwege de kerst en er was 350 kilo post aan boord.
Na een tussenstop in Caïro wilde gezagvoerder Wim Beekman niet vertrekken wegens de slechte weersomstandigheden. Maar KLM-directeur Albert Plesman dreigde hem te ontslaan. Dus vertrok de Uiver. Hij zou echter nooit in Bagdad aankomen. Door slecht weer crashte het vliegtuig bij Rutbah Wells in het Irakese deel van de Syrische woestijn. De vier bemanningsleden en drie passagiers kwamen om. De ware toedracht van het ongeluk is onderzocht door de speciaal ingestelde Commissie-Schorer, is maar nooit geheel boven tafel gekomen. In 1999 werd een DC-2 op de kop getikt en werd die omgebouwd tot een exacte replica van de Uiver.
De vliegtuigen zijn op 1 en 2 augustus van 10.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. Wil je eens in zo’n historische machine meevliegen, dan kun je een vlucht boeken via de site van Aviodrome.

Hieronder een historisch verslag van de luchtrace van Londen naar Melbourne.

Lees ook:Filmpjes van Air Tour in Zeeland
Lees ook:Nederlandse dodelijke slachtoffers vliegramp Cuba werkten bij Damen Shipyards
Lees ook:Vliegtuig neergestort in Arnemuiden!
Lees ook:Vlissingse (30) komt om bij vliegtuigramp Libië
Lees ook:Postzakken te water!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>