Zeeuwse commando krijgt postuum de Bronzen Leeuw

bjorn_peterseKAPELLE – Burgemeester Siebe Kramer van Kapelle legt vrijdag 30 oktober een bloemstuk op het graf van kapitein Björn Peterse uit Schore. Die kreeg twee weken geleden postuum de dapperheidonderscheiding De Bronzen Leeuw.

Kapitein Peterse diende bij het Korps Commandotroepen en kreeg de hoge onderscheiding voor ‘bijzonder moedige en beleidsvolle daden in de strijd tegenover de vijand’ tijdens acties in Afghanistan.  Hij redde daarmee, onder intens vijandelijk vuur, levens van  eigen, coalitie- en Afghaanse troepen.
De Bronzen Leeuw, ingesteld in 1944, is na de Militaire Willems-Orde de hoogste onderscheiding die een soldaat kan krijgen. De Bronzen Leeuw kan overigens ook toegekend worden aan Nederlandse burgers en buitenlanders, die aan de eisen voldoen. Sinds de invoering hebben 1212 mensen de Bronzen Leeuw ontvangen.
Kapitein Björn Peterse kwam gezond en wel terug uit Afghanistan, maar kwam in op 9 maart 2007 om het leven bij een noodlottig ongeval tijdens een parachute-oefening in de Verenigde Staten. Hij werd 27 jaar oud.
Kapitein Peterse ligt begraven op de begraafplaats in Schore. Op vrijdag 30 oktober legt burgemeester Kramer om 9.30 uur namens het gemeentebestuur een bloemstuk op zijn graf. Die dag wordt in heel Zeeland de bevrijding 65 jaar geleden herdacht.

Lees ook:Lokale herdenking!
Lees ook:Koningin Beatrix op Koninginnedag naar Wemeldinge
Lees ook:Wijk/straat WhatsApp groepen!
Lees ook:Geëmotioneerde inwoners Schore houden onderzoek Vlaketunnel tegen!
Lees ook:Vlaketunnel krijgt nieuw fundament

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>