Niet te snel

MIDDELBURG - Net iets te hard rijden, het lijkt niet erg. Toch is de kans op een ongeluk veel groter als je een paar kilometer te hard rijdt, vooral binnen de bebouwde kom. Daarom start eind maart de campagne ‘Hou je aan de snelheidslimiet’.

Te hard rijden is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. En hoe onschuldig zo’n overtreding ook lijkt; het kan al gauw ernstige gevolgen hebben. Zeker op provinciale wegen en binnen de bebouwde kom, waar je vaak te maken hebt met kwetsbare verkeersdeelnemers als kinderen, ouderen en fietsers.

De campagne is een samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, provincies, gemeenten en maatschappelijke organisaties.

Wist je dat?

  • Ongeveer 1 op de 3 dodelijke verkeersongelukken te hoge snelheid als oorzaak heeft?
  • We 25 tot 30% minder letselslachtoffers hebben als iedereen in Nederland zich aan de snelheidslimiet houdt?
  • Jaarlijks ongeveer 10 voetgangers en fietsers overlijden door mensen die 10 tot 15 km boven de limiet van 30 of 50 km/uur rijden? Zo’n 200 mensen komen zwaargewond in het ziekenhuis.
  • Een botsing met 50 km/u gelijk staat aan een val van 10 meter? Dit is de val die je maakt vanaf de 3e verdieping van een flatgebouw.
  • Je remweg niet verkort wordt met ABS?

Campagne snelheid

Automobilisten rijden regelmatig 10 tot 15 kilometer te hard op 30- en 50-km wegen. Vaak omdat men zich niet bewust is van de eigen- of toegestane snelheid. De campagne richt zich daarom op automobilisten en spitst zich toe op één centraal thema: betere naleving van de maximumsnelheid. Het gaat om een reeks samenhangende activiteiten die tijdens de campagneperiode plaatsvinden en de campagneboodschap ondersteunen. Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) ondersteunt de landelijke actie met de regionale campagne ‘Bedankt dat je langzamer rijdt!’.

Initiatief buurtbewoners

Het onderwerp snelheid blijft ook in 2018 een speerpunt van het ROVZ. Daarom komen er extra acties. Ook enthousiaste buurtbewoners kunnen actie voeren als er in hun straat of wijk te hard wordt gereden. Via https://zeeland.vvn.nl/bedankt stelt het ROVZ o.a. gratis raamposters, vlaggen en klickostickers beschikbaar, zolang de voorraad strekt.

Handleiding voor wegbeheerders

In 2017 is het pilotproject snelheid ‘Bedankt dat je langzamer rijdt!’ afgerond. Deze campagne is een combinatie van burgerparticipatie, gedragsbeïnvloeding, handhaving en mogelijk infrastructurele ingrepen. De speciaal ontworpen Zeeuwse aanpak is succesvol gebleken. Met de uitgebreide handleiding kunnen wegbeheerders die samen met buurtbewoners een lokaal snelheidsprobleem aan willen pakken nu ook zelf aan de slag.

Lees ook:Start campagne snelheid
Lees ook:Bedankt dat je langzamer rijdt gestart!
Lees ook:Bedankt dat je langzamer rijdt!
Lees ook:Bedankt dat je langzamer rijdt succesvolle pilot voor terugdringen snelheid
Lees ook:Bedankt dat je langzamer rijdt!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>