Na gele Tour de Francekoorts nu geelzucht in Zeeland

geelzuchtMIDDELBURG – Zeeland zag vorige week zondag geel vanwege de Tour de France die door de provincie raasde. Maar heel wat Zeeuwen zien er een week later nog steeds geel uit. De GGD constateert namelijk de laatste weken een toename van het aantal gevallen van geelzucht in Zeeland.

De GGD kreeg de afgelopen tijd veel meer meldingen van Hepatitis A-infecties (geelzucht) dan gebruikelijk. Geelzucht is besmettelijk. Bij de ziekte ontstaat een ontsteking van de lever. De ziekte komt vooral voor in de tropen.Waarom het aantal meldingen de laatste tijd is toegenomen is niet duidelijk. Het tropische weer waar we nu mee te maken hebben of de Tour de France-koorts, zullen hoogstwaarschijnlijk geen rol spelen.

Het hepatitis A-virus zit in de lever en ontlasting van iemand die besmet is. Bij toiletgebruik kunnen de toiletbril, spoelknop en andere voorwerpen besmet raken. Via de handen kan het virus vervolgens in de mond terechtkomen of voedingsmiddelen besmetten. Door deze voedingsmiddelen te nuttigen, kan besmetting plaatsvinden. Je kunt hepatitis A ook oplopen bij seksueel contact.

Hoe zie je of iemand geelzucht heeft. De verschijnselen zijn onder meer vermoeidheid, misselijkheid en gebrek aan eetlust. Daarnaast kan er geelzucht ontstaan, met geel oogwit, een gele huid, donkere urine en licht gekleurde ontlasting. Verhoogd risico op infectie lopen mensen die wisselende, met name homoseksuele contacten onderhouden. Ook mensen die ongevaccineerd op vakantie gaan naar landen waar hepatitis A vaker voorkomt lopen meer risico. Meer informatie over hepatitis A en vaccinatie tegen dit virus is te vinden op www.ggdzeeland.nl.

Lees ook:Ook Zeeuwse aandacht voor wereld hepatitis dag!
Lees ook:Dodelijke vogelziekte heeft alleen Zeeland en wadden niet bereikt
Lees ook:Mexicaanse griep heeft nu ook Zeeland bereikt
Lees ook:Pas op! Q-koorts bedreigt Zeeland
Lees ook:Teken en de ziekte van Lyme!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>