Vervolgbijeenkomsten toekomst Zeeuws-Vlaanderen!


HULST – De gemeenten in Zeeuws-Vlaanderen en de provincie Zeeland nodigen inwoners uit om verder door te praten over de toekomst van de voorzieningen in de regio. Dit kan tijdens de vervolgbijeenkomsten op 30 mei in de gemeente Hulst, 14 juni in de gemeente Terneuzen en 20 juni in de gemeente Sluis.

Zeeuws-Vlaanderen krijgt in de nabije toekomst te maken met veranderingen in bevolkingsgrootte en bevolkingssamenstelling. De belangrijkste veranderingen zijn: het aantal ouderen wordt veel groter, het percentage jongeren daalt. De veranderingen vragen om een heroriëntering van beleid. De gemeenten Sluis, Hulst, Terneuzen en de provincie Zeeland hebben de handen ineengeslagen. Via het zogenaamde Masterplan Voorzieningen Zeeuws Vlaanderen (dat het Rijk ondersteunt) wordt geïnventariseerd welke gevolgen er mogelijk ontstaan aangaande de gemeenschappelijke voorzieningen voor de inwoners. Het gaat onder meer over sportieve, culturele en maatschappelijke voorzieningen. De hoofdvraag is: hoe zorgt Zeeuws-Vlaanderen ervoor dat het voorzieningenniveau blijft aansluiten bij de behoeften van de bevolking? Ook als die bevolking er straks qua samenstelling anders uitziet.

In 2011 vonden diverse bijeenkomsten plaats waar informatie werd gegeven over het plan, de inventarisatie van de voorzieningen en het gebruik ervan nu en in de toekomst. Er is door middel van bevolkingsprognoses gekeken naar de toekomstige behoefte aan voorzieningen. Ook is met behulp van (fictieve) toekomstbeelden vooruit geblikt naar hoe het voorzieningenniveau er mogelijk in 2021 in Zeeuws-Vlaanderen uit zou kunnen zien. Wie daarin een rol hebben, of voorzieningen op kern-, gemeente- of regionaal niveau georganiseerd moeten worden, wat de randvoorwaarden zijn, waren ook gespreksonderwerpen.

Al dit materiaal is verwerkt tot mogelijke scenario’s waar de politiek mee aan de slag kan. De gemeenteraden hebben zich over het masterplan voorzieningen gebogen. Er is een procesaanpak besproken. Met instellingen en organisaties is in april gesproken over hoe nu verder.

In elke gemeente wordt nu een vervolgbijeenkomst gehouden. In deze bijeenkomsten wordt de stand van zaken weergegeven en wordt er over doorgepraat met de wethouder. Wat betekent het masterplan voor bepaalde thema’s? Wat is al in gang gezet? Hoe passen huidige ontwikkelingen in het masterplan? Wat kunnen gemeenten, organisaties en burgers doen?

De resultaten van de bijeenkomsten worden gebruikt bij de verdere uitwerking van de plannen en de gemeenten in Zeeuws-Vlaanderen kunnen de inbreng gebruiken voor het beleid ten aanzien van de voorzieningen.

Scoop Zeeland houdt de vervolgbijeenkomsten voor de gemeenten. Deze zijn gepland op woensdag 30 mei in de gemeente Hulst, op donderdag 14 juni in de gemeente Terneuzen en woensdag 20 juni in de gemeente Sluis. Iedereen is van harte welkom, ook degenen die de bijeenkomsten vorig jaar niet hebben bijgewoond. Op www.scoopzld.nl/agenda staat meer informatie over de bijeenkomsten en via deze website kunnen deelnemers zich aanmelden. Meer informatie kan worden verkregen via Marleen Vermeer van Scoop, bereikbaar op tel. 0118-682575 of 06-45127058 of [email protected]

Lees ook:Meepraten over aanwas van ouderen
Lees ook:Bijkomsten zorg Zeeuws-Vlaanderen
Lees ook:Met succes bedrijf starten in Zeeuws-Vlaanderen!
Lees ook:Koning en Koningin vandaag in Zeeuws-Vlaanderen!
Lees ook:Sportgala Zeeuws-Vlaanderen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>