GroenLinks tegen het afschaffen van het schoolzwemmen!

VLISSINGEN – “Het College van B&W Vlissingen wil met ingang van 1 augustus 2013 het schoolzwemmen afschaffen ten gevolge van de bezuinigingen. Niet iedereen is hier blij mee. Schoolpersoneel en ouders uiten hun zorgen over dit nieuwe beleid”, aldus Alex Soplantila en Els Verhage van GroenLinks (GL) Vlissingen. GL Vlissingen is tegen het afschaffen van het schoolzwemmen.
Het tweetal vervolgt: “Niet alle ouders zijn in staat voldoende aandacht te geven aan de zwemvaardigheid van hun kinderen.

Beleid ten aanzien van het schoolzwemmen

Het College van B&W heeft aangegeven vanaf 1 augustus 2013 het schoolzwemmen af te schaffen en de verantwoordelijkheid voor de zwemvaardigheid van de kinderen volledig aan de ouders over te laten. Dit werd sterk aangestuurd door de bezuinigingstaakstelling.
Niet iedereen is hier blij mee. Vlak vóór de zomervakantie kregen de gemeenteraadsfracties van een aantal scholen (in Het Middengebied en Lammerenburg), met name van medezeggenschapsraden en personeel, brieven over de zorgen die ze hebben over dit nieuwe beleid. Het ging met name om de scholen waar het schoolzwemmen gezien wordt als een basisvoorziening. Voor vele ouders op deze scholen zal het na invoering van het nieuwe beleid – vanwege verschillende achtergronden, redenen – moeilijk zijn om voldoende aandacht te geven aan de zwemvaardigheid van hun kinderen. In de Commissie Maatschappelijke Zaken van maandag 27 augustus heeft Yvonne van Dijk, directeur van de Ravensteinschool, hierover ingesproken.

In dezelfde vergadering heeft de GroenLinks fractie de volgende vragen gesteld aan de wethouder, dhr. Marin de Zwarte:

In de PZC van 2 weken geleden stond er een artikel over de tarieven van de zwemlessen van het Vrijburgbad: 625 Euro, wachttijd van 4 maanden. Bent u niet bang dat dit een grote drempel is voor sommige ouders?
Na het zwemonderwijs jarenlang een vast onderdeel te laten zijn van het bewegingsonderwijs benadrukt u ineens de eigen verantwoordelijkheid van de ouders. Waarom deze ommezwaai? Zou dit niet ten koste kunnen gaan van hun kinderen?
Waarom niet een gedifferentieerd systeem, waarbij gekeken wordt naar de zwemvaardigheidssituatie van de scholen (= aantallen leerlingen die niet kunnen zwemmen)?
U had het over een goede campagnevoering om na het afschaffen van het schoolzwemmen het leren zwemmen te promoten. Hoe gaat u dit doen?
Zou u met Stichting Leergeld en het Jeugdsportfonds willen praten over een mogelijke bijdrage aan de leskosten? Zij zouden tot nu toe alleen contributies van zwemverenigingen willen vergoeden.
De wethouder benadrukt de eigen verantwoordelijkheid van ouders. GroenLinks vindt dat dit niet ten koste mag gaan van de veiligheid van kinderen. Genoemde scholen constateren dat op hun scholen ouders vanwege de lagere inkomens en verschillende culturele achtergronden niet echt prioriteit geven aan de zwemvaardigheid. Zij hebben gepleit om een differentiatie aan te brengen in de plannen: kijken welke scholen veel kinderen hebben die niet kunnen zwemmen en deze scholen extra zwemlessen laten geven. En ze hebben voorgesteld om de “natte gymlessen” in de bovenbouw te laten vallen. Verder zouden ze willen dat er buitenschools een fysiek zwemvangnet wordt geregeld.

De wethouder wil echter niet ingaan op deze voorstellen van genoemde scholen. GroenLinks vindt dat jammer en zal de komende tijd alles op alles zetten om dit bezuinigingsvoorstel van tafel te krijgen.”

Lees ook:Zwemvaardigheidscampagne van start!
Lees ook:GroenLinks tegengewerkt bij onderzoek sterke daling Vlissingse Voedselbank-klanten!
Lees ook:Julianabad Arnemuiden weer open!
Lees ook:GL: Extra (parttime) wethouder Vlissingen!
Lees ook:Huidige generatie ouders ervaart de opvoeding als minder belastend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>