De dag van de Italiaanse film bij Cinema Middelburg: 1001 Italianen!

Cinema Middelburg presenteert in samenwerking met De Società Dante Alighieri Comitato della Zelanda De dag van Italiaanse film: 1001 Italianen!

Films en lezing met speciale gaste Daniela Tasca, Zondag 9 september, Cinema Middelburg

Documentaire maakster en journaliste Daniela Tasca heeft met haar project 1001 Italianen de geschiedenis van een halve eeuw Italiaanse immigranten in Nederland vastgelegd. Ze verzamelde persoonlijke verhalen van en over Italiaanse gastarbeiders uit de jaren vijftig en zestig: familiegeschiedenissen, vrolijke, droevige, alledaagse en soms wonderlijke lotgevallen. Daniela Tasca (Palermo, 1966) woont sinds 1989 in Nederland. Ze studeerde in Palermo en Amsterdam cum laude af in Engels en taalkunde. Ze is werkzaam als tv-programmamaker en journalist en schrijft theaterstukken.

Programma

14.15 1001 Italianen, Lezing met filmfragmenten (’50)

In 1960 ondertekenden Nederland en Italië een wervingsverdrag waardoor het voor vele Italiaanse arbeidsmigranten mogelijk werd in ons land aan de slag te gaan. Zij waren de eerste Europeanen die hebben bijgedragen aan een belangrijk hoofdstuk in de Nederlandse arbeidsgeschiedenis. Zo kunnen zij worden beschouwd als de pioniers van de huidige multiculturele samenleving.
15.15 Pauze

15.45 De Spaghettiflat, Little Italy in de polder (documentaire) (’45)

In de jaren ’60 kregen ongeveer 30 Italiaanse families huisvesting van hun werkgever Amsterdamse Droogdok Maatschappij (ADM) in Poelenburg in Zaandam. De flat waarin de meeste Italianen terechtkwamen, werd al snel de ‘Spaghettiflat’ genoemd. In 2010 zal de flat gesloopt worden. Documentairemaakster en journaliste Daniela Tasca legde de kleurrijke geschiedenis van de bewoners van de Spaghettiflat vast in een boek. Daarnaast maakte ze samen met Tonino Boniotti een documentaire over de Italiaanse gastarbeiders en hun nakomelingen.

Italiaans diner bij de Vriendschap

20.30 Nuovomondo (Speelfilm) (’120) Italië, 2006

Regie: Emanuele Crialese Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld In Nuovomondo dragen twee mannen stukken steen in hun mond naar een bergtop. Daar aangekomen halen ze de stenen uit hun bebloede monden en leggen deze bij het kruisbeeld terwijl ze vragen of ze hun dorp moeten verlaten voor een betere toekomst elders. De dorpsidioot brengt hen dan enkele foto’s die hij zogenaamd uit Amerika heeft. Erop staan afgebeeld een gigantische kip, een boom waaraan geld groeit en een ui met enorme afmetingen. De twee zijn overtuigd en gaan met hun gezin op weg naar de havenplaats waar de boot vertrekt naar de Nieuwe Wereld. Een zware overtocht met duizenden anderen volgt. De sfeer aan boord is chaotisch en grimmig. Als de overgebleven gelukszoekers eenmaal aan wal zijn, volgt een lang traject van selectie. Dan rijst de vraag of het arme gezin uit Sicilië er wel goed aan heeft gedaan deze tocht te maken.
Prijzen

Passe partout €20, Donateurs en leden van Dante € 15 Per film reguliere ticketprijs € 8, Donateurs en leden van Dante € 6

Lees ook:De dag van de Italiaanse film bij Cinema Middelburg: 1001 Italianen!
Lees ook:Italiaanse klassieker I Pugni in Tasca bij Cinema Middelburg
Lees ook:Cinema Middelburg met filmkeuze Barbara Volt: Italy love it or leave it!
Lees ook:Mode documentaire Dior and I bij Cinema Middelburg!
Lees ook:Documentaire bij Cinema Middelburg: Jheronimus Bosch – Touched By the Devil!

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “De dag van de Italiaanse film bij Cinema Middelburg: 1001 Italianen!

  1. Pingback: De dag van de Italiaanse film bij Cinema Middelburg: 1001 Italianen! – zondag 09 september 2012 | Zeeland « goodthingsfromitaly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>