525 jaar marine!

marineschip de ruyter
MIDDELBURG – Het weekend van 7 en 8 juni staat in Middelburg in het teken van 525 jaar marine.

Op 8 januari 1488 is de marine opgericht om de steeds sterker wordende Engelse en Franse marines te kunnen weerstaan. Middelburg was lange tijd één van de admiraliteitssteden en huisvestte tot 1795 de Admiraliteit van Zeeland. Daarnaast heeft op 30 november de marine precies 200 jaar het predicaat ‘Koninklijke’. Twee jubilea die in stijl worden gevierd.

Ter gelegenheid van de jubilea geeft de Marinierskapel der Koninklijke Marine op vrijdag 7 juni een concert in de Zeeuwse Concertzaal. Kaarten voor dit concert zijn te koop via http://www.zeelandtheaters.nl/. Verder organiseert het Zeeuws Genootschap op vrijdagmiddag 7 juni vanaf 13.00 uur een symposium in de Zeeuwse bibliotheek over de historische betekenis van de marine voor Zeeland en vice versa vanaf het jaar 1600. De toegang is gratis na aanmelden via [email protected]. Ook staat er in de Zeeuwse bibliotheek het hele weekend een tentoonstelling over 525 jaar marine.

Op vrijdag 7 en zaterdag 8 juni staat de Koninklijke Marine Roadshow op de Loskade. Een bezoekje waard, vanwege de aanwezige klimwand, brugsimulator, het duikvaartuig Zr. Ms. Hydra, de oude mijnenveger Naaldwijk en diverse optredens van onder andere het reünie matrozenorkest. De festiviteiten sluiten aan bij de jaarlijkse Zeeuwse Veteranendag die op 8 juni wordt gehouden in het centrum van Middelburg. Hiervoor komen veteranen met oude legervoertuigen voor een herdenking en kranslegging op het Abdijplein en een defilé naar de Markt. Tussendoor zijn er fly-overs van oude vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

Let op!

Vanwege de Roadshow is parkeerterrein Loskade aan de waterzijde tussen vrijdagmorgen 08.00 uur en zondagavond 24.00 uur afgezet. Parkeren is hier dus niet mogelijk.

Programma 525 jaar marine in Middelburg

Vrijdag 7 juni

13.00 uur: symposium Wederzijds profijt? in de Zeeuwse bibliotheek
19.00 uur: concert Marinierskapel in de Zeeuwse Concertzaal
Gehele dag: Koninklijke Marine Roadshow op de Loskade
Gehele dag: Tentoonstelling 525 jaar marine in de Zeeuwse Bibliotheek

Zaterdag 8 juni

Koninklijke Marine Roadshow op de Loskade
Duikvaartuig Zr. Ms. Hydra en oude mijnenveger Naaldwijk aan de Loskade
Optredens van reünie matrozenorkest en shantykoor
Demonstraties met speedboten
Tentoonstelling 525 jaar marine in de Zeeuwse Bibliotheek
Jaarlijkse Zeeuwse Veteranendag in het centrum van Middelburg

Lees ook:Veerse Admiraliteitsdagen!
Lees ook:Prik uw Witte Anjer op Zeeuwse Wall of Honour!
Lees ook:Takkie haakcafé in Bibliotheek Terneuzen, Hulst en Oostburg
Lees ook:Open huis Zeeuwse bibliotheek en Scoop!
Lees ook:Symposium Vlissingen en Middeleeuwen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>