Dierenwelzijn Vlissingen!

hond verhitte auto 2
VLISSINGEN – Nederland wordt niet alleen bewoond door mensen. Er leven ook miljoenen dieren in Nederland. Deze ‘inwoners’ kunnen niet voor hun eigen belangen opkomen. Daarom hebben de Vlissingse fracties van GroenLinks, D66, de Socialistische Partij en de ChristenUnie in Vlissingen het initiatief genomen voor het opstellen van de Dierenwelzijnsnota.

Dierenwelzijn is een thema dat veel mensen aanspreekt. Denk maar aan zwerfdieren, aangereden dieren in het verkeer, circussen die dieren exploiteren, de jacht, de bio-industrie.
In 2003 is door de gemeenteraad van Vlissingen de notitie ‘Dierenwelzijnsbeleid in Vlissingen’ vastgesteld. Deze notitie bevatte een aantal mogelijkheden voor nieuw beleid, maar bood geen concrete beleidsaanbevelingen.

Zorg
De inwoners van de gemeente Vlissingen houden uiteenlopende gezelschapsdieren. In Vlissingen bevinden zich natuur- en recreatiegebieden en in de (kinder-) boerderij(-en) bevinden zich verder dieren met een educatieve, recreatieve, economische en sociale waarde. De grootste groep dieren in onze gemeente wordt echter gevormd door in het wild levende dieren. Vooral vogels, knaagdieren en vissen.
Tegenover al deze dieren hebben wij als mens verplichtingen. Wij hebben zelfs een extra zorgplicht, omdat de dieren binnen Vlissingen in meer of mindere mate afhankelijk zijn van ons.

Visie

De visie op dierenwelzijn richt zich op 4 kernpunten om het welzijn van alle dieren te verbeteren:
1
Dierenwelzijn mee laten wegen in beslissingen van de gemeente;

2
Bewustwording van dierenwelzijn onder de bevolking bevorderen;

3
Samenwerking met en tussen de lokale instanties om dierenwelzijn te bevorderen;

4
Voorwaarden scheppen voor een gezond leefklimaat voor alle dieren.

Tot nu toe was het welzijn van dieren geen vanzelfsprekend aandachtspunt bij het opstellen van gemeentelijke plannen. Dierenwelzijn moet volgens de genoemde fracties een integraal onderdeel zijn van het gemeentelijk beleid. Zoals ook volksgezondheid, milieu en veiligheid dat zijn. Dierenwelzijn zal voortaan meewegen bij het maken van integrale keuzes in andere beleidsvelden.

Lees ook:Terneuzen heeft begrip voor zorg over welzijn circusdieren!
Lees ook:Supermarktvisie Vlissingen!
Lees ook:Geen wilde dieren meer in circussen
Lees ook:Partij voor de Dieren in protest tegen Kerstcircus!
Lees ook:Honden oververhit en als trekdier ingezet: baasje aangepakt!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>