Minder jongeren in hulpverlening!

overlast jeugd
MIDDELBURG – Het aantal jongeren in de jeugdhulpverlening is afgenomen van 3.002 naar 2.549 tussen 2010 en 2012.

Het aantal jongeren in de jeugdhulpverlening is afgenomen van 3.002 naar 2.549 tussen 2010 en 2012; een daling van ongeveer 15%. Het gebruik van de jeugdhulpverlening is in alle regio’s afgenomen. Het aantal jongeren in de jeugdreclassering in Zeeland in 2010 was 266; vrijwel hetzelfde aantal als in 2012. Het aantal jongeren in de gezinsvoogdij nam af (van 568 naar 508). Deze cijfers zijn te vinden in de Sociale Atlas Zeeland 2013 die SCOOP uitbrengt.

De Sociale Atlas is een uitgebreid naslagwerk met cijfers, kaarten, tabellen en grafieken over heel Zeeland en uitgesplitst per gemeente. De eerste cijfers uit het grote bevolkingsonderzoek van Scoop, de Staat van Zeeland 2013, zijn opgenomen. De onderwerpen zijn: bevolking, gezondheid en zorg, veiligheid , mobiliteit, wonen en werken, onderwijs, vrije tijd en leefbaarheid.

Trends
Doordat ook cijfers uit eerdere edities van de Sociale Atlas zijn verwerkt, is er zicht op trends in Zeeland. De Sociale Atlas past in een nieuwe serie van uitgaven over ontwikkelingen in Zeeland, de Staat van Zeeland. Naar verwachting komt eind mei het verdiepende provinciale rapport, waarin de achtergronden bij de cijfers worden beschreven, als ook de (verwachte) ontwikkelingen en beleidssignalen.

Gezondheid

Een kwart van de Zeeuwen is in 2013 niet of niet helemaal tevreden over de eigen gezondheid. In 2009 was dit iets minder (21%). Acht op de tien Zeeuwen geeft aan geheel zelfstandig, zonder moeite het huishouden te kunnen doen. Voor het leggen en onderhouden van sociale contacten geldt dit voor negen op de tien Zeeuwen. Bijna één op de vijf inwoners van Zeeland (19%) voelt zich wel eens eenzaam. 2% voelt zich (bijna) altijd eenzaam.

Veiligheid
Tussen 2010 en 2012 is het aantal geregisterde misdrijven en meldingen van overlast in Zeeland gedaald. Het aantal misdrijven daalde met 11% en het aantal gevallen van overlast zelfs met 14%. Ook het aantal Zeeuwse slachtoffers van misdrijven nam af met 9% tot 11.588. De mate waarin inwoners van Zeeland zich veilig voelen is niet veranderd.

Wonen
Het aantal woningen in Zeeland is in de periode 2008-2011 met bijna 2% toegenomen; iets minder dan in geheel Nederland (2,3%). De gemiddelde woningwaarde lag in 2012 ruim 16% lager dan in Nederland. De ontwikkeling ten opzichte van 2010 laat zien dat de woningwaarde de laatste twee jaar in Zeeland minder is gedaald dan gemiddeld in heel Nederland. Ongeveer 1 op de 20 Zeeuwen is van plan binnen een jaar te gaan verhuizen; ongeveer 1 op de 5 wil dat binnen vijf jaar. De verhuisgeneigdheid is ondanks de woningmarktcrisis niet afgenomen.

Arbeidsmarkt

Uit de cijfers over de economie blijkt dat Zeeland het op een aantal terreinen wat beter doet dan gemiddeld in Nederland. Het aandeel werkzoekenden ligt wat lager, evenals het percentage langdurig werklozen. Ook het percentage uitkeringsontvangers (bijstand-, arbeidsongeschiktheid- en WW-uitkering) ligt over het algemeen wat lager, evenals het aandeel huishoudens onder de lage inkomensgrens.

Vrije tijd

De cijfers over vrije tijd maken duidelijk dat ongeveer 1 op de 3 Zeeuwen vrijwilligerswerk verricht;
6 op de 10 (60%) is lid van een vereniging. Dit is wat minder dan vier jaar geleden (67%).

Leefbaarheid
Vier op de vijf Zeeuwen zijn tevreden met de eigen buurt of kern als woonplaats; iets minder dan in 2009. Ongeveer 3 op de 5 inwoners van Zeeland is tevreden over de samenstelling van de bevolking in de eigen kern of wijk. Dit is eveneens iets minder dan vier jaar geleden.

Beleidsvorming
De cijfers in deze vijfde Sociale Atlas leveren bouwstenen voor het beleid van provincie, gemeenten en uiteenlopende Zeeuwse instellingen en organisaties.

Beleidsvorming

De cijfers in deze vijfde Sociale Atlas leveren bouwstenen voor het beleid van provincie, gemeenten en uiteenlopende Zeeuwse instellingen en organisaties.

Lees ook:Nieuwe Sociale Atlas Zeeland maakt dingen duidelijk!
Lees ook:Werkeloosheid Zeeland neemt klein beetje af
Lees ook:Jongeren kopen minder alcohol
Lees ook:Veel Zeeuwen ontevreden over leefbaarheid
Lees ook:Werkloosheid in Zeeland laagste van Europa!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>