Kunst als medicijn!

admiraal de ruyter ziekenhuis
DOMBURG – Het ADRZ heeft het schilderij ‘Luctor et Emergo’ van de kunstenares Jacobina Oele aangekocht. Het schilderij hangt in de centrale hal in Vlissingen en heeft al vele patiënten afleiding bezorgd.
Jacobina Trump woont sinds 1995 in Amerika en heeft nog steeds familie in Zeeland waar ze in 1956 in Wilhelminadorp geboren is. Ze werd door de organisatie van Art&Performance in Domburg gevraagd te komen schilderen in 2008 en kwam toen vier jaar achter elkaar terug om te schilderen.

“In het jaar dat ik het schilderij Luctor et Emergo maakte tijdens de schildersweek in Domburg werd mijn moeder ziek. Nog geen half jaar later vloog ik terug naar Nederland en vond ik haar op de chemo-afdeling van het ADRZ in Goes. Het was er best gezellig. We ontmoetten er bekenden en mijn moeder liet aan iedereen weten dat haar dochter over was uit Amerika en dat ze schilderde.
Tegen mij zei ze dat er genoeg lege muren waren en dat ze liever tegen mijn schilderijen aan keek dan de posters op de muur. Simpele logica is echter niet altijd simpel op te lossen in een gecompliceerde maatschappij. Ondertussen was veel van mijn werk veilig opgeborgen in het Depot onder de Duingalerie in Domburg wat erom vroeg gezien te worden. Mijn moeder liet het er niet bij zitten en sprak de zuster van de zaal aan die wist te melden dat er wel iemand was die over het kunstbeleid ging. En zo hingen er eerst drie schilderijen van mij in de centrale hal en is Luctor et Emergo gebleven. Het schilderij verbeeldt de strijdvaardigheid van de Zeeuwse ziel die ik overal met me meedraag, hoe ver ik ook ga, hoe lang ik ook wegblijf. Het is nu ook voorgoed verbonden met het ziekenhuis, al die mensen die er langs lopen en daarmee met mij.”

terug More Sharing Servicesdelen | Share on facebookShare on twitterShare on linkedin

Lees ook:Expositie “Kom mae’s kiekn” in Duingalerie Domburg!
Lees ook:Zorgcentrum Domburg toont schilderijen en sieraden!
Lees ook:Je bent jong en je hebt een schildklieraandoening!
Lees ook:Kerstspecial (2): Riet krijgt ongeluk: Gelukkig thuis kerst vieren!
Lees ook:Digitale kunst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>