Snellere behandeling colorectaal kanker!

 

adrz

GOES – Patiënten met dikke darm- of endeldarmkanker worden sinds vorig jaar in het ADRZ sneller behandeld dan voorheen. Deze verbetering is bereikt door het inzetten van een nieuwe werkwijze door de colonverpleegkundige. Zij bewaakt de tijdslijn waaraan het team van medisch specialisten moet voldoen. Goede samenwerking met de planning van operaties is hierbij essentieel.

Het team van medisch specialisten bestaat uit maag-, darm- en leverartsen (MDL), chirurgen, oncologen, anesthesiologen, radiologen en radiotherapeuten van het ZRTI.

Met de vernieuwde aanpak is veel winst bereikt. Volgens landelijke vastgestelde normen mag het tijstip voor patiënten met deze vorm van kanker vanaf het constateren van een tumor tot aan de start van de eerste behandeling niet langer dan vijf weken zijn. De behandeling kan zijn ofwel een operatie, ofwel chemotherapie, ofwel radiotherapie.

Alhoewel landelijk geldt dat je als ziekenhuis deze 5-wekennorm bij minstens 80% van je patiënten moet behalen, lukt dit ziekenhuizen in Nederland gemiddeld slechts bij 70% van de patiënten (bron: DSCA registratie 2013).
In 2013 behaalde het ADRZ deze norm bij 63% van de patiënten. Na het instellen van de vernieuwde werkwijze is dit voor de eerste helft 2014 inmiddels gestegen naar ongeveer 95%.

Janetta Kodde, colonverpleegkundige ADRZ: “ik doe mijn werk met veel plezier en heb gelukkig goed en laagdrempelig contact met de betrokken medisch specialisten en het planbureau. Dat we dit hebben bereikt is echt iets om trots op te zijn. Naast deze verbeterslag hebben wij de ambitie om op nog meer kwaliteitsaspecten onze zorg te verbeteren en te vernieuwen”.

 

Lees ook:Nieuw besturingsmodel ADRZ!
Lees ook:Nieuw besturingsmodel ADRZ!
Lees ook:ADRZ opent locatie Vlissingen officieel
Lees ook:Medisch specialisten van Admiraal de Ruyter ziekenhuizen staken niet
Lees ook:Opnieuw roze lintje voor borstkankerzorg ADRZ!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>