Bos uitgedund!

bos

WEMELDINGE – In opdracht van Staatsbosbeheer wordt sinds kort een zogenaamde dunning uitgevoerd in het oostelijke deel van het Wemeldingsebos bij Wemeldinge. Bij een dunning wordt een groot aantal bomen verwijderd om ruimte te scheppen voor de groei van de ‘buurbomen’, die blijven staan en ouder kunnen worden. Bovendien zullen door de ontstane ruimte nieuwe, jonge bomen opschieten, waardoor er meer variatie in leeftijd komt. Ook andere organismen (planten) zullen zich bij meer licht en ruimte kunnen ontwikkelen; door het scheppen van open plekken wordt het bos ook aantrekkelijker voor bepaalde diersoorten.

Het bos krijgt zo de kans zich te verjongen, zodat het ook op termijn sterk en gezond blijft. Bovendien wordt met het verwijderen van bomen, die ‘op leeftijd’ gekomen zijn, voorkomen, dat er op termijn mogelijk gevaarlijke situaties ontstaan. De gerooide bomen zullen grotendeels uit het bos verwijderd worden. Niettemin zullen toch hier en daar takken, twijgen en kronen blijven liggen, waardoor het er in het begin wat rommelig uitziet. Dood hout heeft echter ook een functie als voedingsbron voor allerhande organismen, zoals paddenstoelen. Bovendien wordt het al heel snel weer overwoekerd en in de natuurlijke kringloop opgenomen.

Voorafgaande aan de dunning is een toets uitgevoerd om te kijken waar bijzondere dieren en planten voorkomen. Uiteraard zullen die plekken bij de dunning zoveel mogelijk worden ontzien.
Door de werkzaamheden zullen delen van het bos zo nu en dan niet toegankelijk zijn. De uitvoerende aannemer zal dit door middel van bebording aangeven. De dunning in het Wemeldingsebos is relatief kleinschalig en wordt met beperkte inzet van middelen uitgevoerd. Afhankelijk van de weersomstandigheden zal er circa acht weken gewerkt worden. Er wordt begonnen met de populieren direct grenzende aan de Hogeweg.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met boswachter Karel Leeftink via 06 – 10 94 36 47.

Lees ook:Bomen kappen!
Lees ook:Kappen bomen Groote Kreek!
Lees ook:Kappen en snoeien!
Lees ook:Ook groen bij knooppunt Sloeweg
Lees ook:Natuurvergunning voor vooroeverbestortingen in de Westerschelde!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>