Gastprovincie Nationale Viering bevrijding!

zeeuwse vlag

VLISSINGEN - Provincie Zeeland is op 5 mei gastheer voor de Nationale Viering van de Bevrijding. De 5 mei-lezing wordt dit jaar gehouden door de Israëlische schrijver David Grossman. Dit heeft Commissaris van de Koning Han Polman op 9 januari 2015 in zijn toespraak tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het Provinciebestuur bekend gemaakt.

5 mei-lezing

Elk jaar vindt de 5 mei-lezing in een andere provincie plaats, in 2015 in de provincie Zeeland. Samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de gemeente Vlissingen organiseert de Provincie op 5 mei 2015 een feestelijk programma. Het officiële ochtendprogramma met de 5 mei-lezing vindt plaats in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. De 5 mei lezing is bedoeld als bron van inspiratie voor het debat over vrijheid. De lezing is een moment van bezinning op de kwetsbaarheid van vrijheid, niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. De invalshoek voor de komende jaren is Vrijheid geef je door met dit jaar als verdieping Vrijheid is nooit af.
De data 4 en 5 mei zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, omdat het vieren van de vrijheid nadrukkelijk is verbonden met het teloor gaan van vrijheid en democratie in de Tweede Wereldoorlog.

David Grossman

David Grossman is in 1954 in Jeruzalem geboren. Na zijn diensttijd studeerde hij filosofie en theater aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en werkte als journalist bij de radio. Hij werd in en buiten Israël bekend met zijn romans ‘De glimlach van het lam’ en ‘Liefde’. Daarnaast heeft Grossman tientallen (kinder)boeken geproduceerd, bijdragen geleverd aan het politieke debat, prijzen en eredoctoraten gekregen. Grossman weet als (klein)zoon van Shoah-overlevenden en vader van een zoon die tijdens de militaire acties in 2006 omkwam, als geen ander hoe belangrijk vrijheid is.

Voorgaande sprekers op 5 mei

In 1995 was Hare Majesteit Koningin Beatrix de eerste die de 5 mei-lezing uitsprak. De 5 mei-lezing is daarna zowel door Nederlandse als buitenlandse sprekers gehouden, waaronder de Amerikaanse ambassadeur Cynthia P. Schneider, de bondspresident van Duitsland Joachim Gauck, de Prins van Oranje en de oud-ministers-presidenten Ruud Lubbers en Wim Kok. In 2013 is de lezing uitgesproken door prof.dr. Ernst Hirsch-Ballin, in 2014 door Mary Robinson, de voormalige Hoge Commissaris Mensenrechten van de Verenigde Naties.

Voor meer informatie kijk op www.4en5mei.nl

Lees ook:David Grossman doet 5 mei-lezing!
Lees ook:Judith Smaal spreekt over vrijheid!
Lees ook:Judith Smaal houdt kinderlezing 5 mei!
Lees ook:5 mei-Kinderlezing!
Lees ook:Terugblik 5 mei-vieringen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>