Marineschip Zeeland doet counterdrugsoperaties!

luctor et emergo

 

 

DEN HELDER / VLISSINGEN – - Het patrouillevaartuig Zr.Ms. Zeeland vertrekt woensdag 21 januari via Kaapverdië naar het Caribisch gebied voor counterdrugsoperaties en kustwachttaken. Het schip lost Zr.Ms. Holland af. In Kaapverdië traint de bemanning samen met de lokale Kustwacht op drugsbestrijdingsoperaties.
Zr.Ms. Zeeland vertrekt om 15:00 uur uit de haven van Den Helder en zet koers richting Lissabon. Daar ontmoet de bemanning een delegatie van de Europese counterdrugsorganisatie Maritime Analysis and Operations Centre-Narcotics, kortweg MAOC-N.
Kaapverdië Vervolgens zet het marineschip koers naar Kaapverdië. Dat bezoek staat in het teken van wederzijdse uitwisseling van kennis en ervaring op het gebied van drugssmokkel met de lokale autoriteiten. Het MAOC-N, de lokale Kustwacht en Zr.Ms. Zeeland oefenen hier samen zogenaamde boardingoperaties: het enteren van verdachte schepen.
Kortste oversteekpunt Kaapverdië ligt op een strategische positie op de drugssmokkelroute van Zuid-Amerika naar Afrika. Drugssmokkelaars maken veel gebruik van het kortste oversteekpunt, dat over de 10e breedtegraad loopt en daarom ook wel Highway 10 wordt genoemd. In 2007 leidde dit tot de oprichting van het MAOC-N, waarin 7 Europese landen de strijd aangaan met drugstransporten langs de Europese en West-Afrikaanse kusten.
Samenwerking met Amerikanen De verwachting is dat Zr.Ms. Zeeland op 9 februari met ceremonieel binnenkomt in Curaçao. Daar zal het schip, net als Zr.Ms. Holland, samenwerken met Amerikaanse inlichtingendiensten en aan boord gebruik maken van een Amerikaanse helikopter.

Zeeland

Het patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland is vernoemd naar de provincie Zeeland.

Het scheepsembleem is afgeleid van het wapen van de provincie Zeeland. Het betreft hier de versie die op 4 december 1948 bij Koninklijk Besluit officieel is vastgesteld. De wapenspreuk luidt ‘Luctor et Emergo’. Latijn voor ‘Ik worstel en kom boven’. De spreuk stamt uit 1586 en komt voor op een destijds geslagen penning met het wapen van Zeeland aan de achterkant. Het Zeeuwse wapen laat een leeuw zien die worstelt met de golven.

De relatie tussen wapen en spreuk lijkt overduidelijk, maar schijn bedriegt. Het Zeeuwse wapen bestaat uit 2 delen. De bovenste helft toont een klimmende leeuw voor de helft afgebeeld. De onderste helft toont geen zee maar 6 golvende banen. De spreuk slaat niet op het gevecht met de zee maar op het gevecht met Spanje in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648).

 

Lees ook:Zeeland krijgt leeuw terug!
Lees ook:Opsporing verzocht: man die hulpvaardige mensen beroofde
Lees ook:Muis en Leeuw terug als filmsterren
Lees ook:Nieuw logo Provincie Zeeland!
Lees ook:Petacchi wint eerste etappe Delta Tour Zeeland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>