Renovatie Ziekenhuis Vlissingen! UPDATE

ziekenhuis vlissingen

VLISSINGEN - Het ziekenhuis aan de Koudekerkseweg in Vlissingen kan worden gerenoveerd tot een kliniek voor planbare zorg, diagnostiek, twee operatiekamers, beeldvormende technieken, poliklinieken en dagbehandeling. Dat hebben de Zeeuwse ondernemer Henk van Koeveringe en de Raad van Bestuur van het ADRZ gezamenlijk bekendgemaakt. Nieuwbouw elders op Walcheren is daarmee definitief van de baan.

Het huidige ziekenhuis in Vlissingen voldoet niet meer aan de eisen. Uit diverse rapportages, waaronder een van TNO, bleek de afgelopen jaren dat vernieuwbouw zowel financieel als bouwtechnisch geen realistische optie was. In opdracht van Zeeland Investments Beheer, de investeringsmaatschappij van Van Koeveringe, is echter een plan ontwikkeld voor financiering en vernieuwbouw, dat leidt tot een kleiner pand dan de eerder onderzochte opties. Dat sluit goed aan op de huidige inzichten over de ziekenhuiszorg. Enkele bouwlagen die zouden worden gesloopt, blijven intact en er kan huisvesting worden geboden aan externe partijen die pas sinds kort in beeld zijn. De jaarlijkse exploitatiekosten voor het ADRZ nemen structureel af met drie tot vier miljoen euro, waarmee dit plan ook bijdraagt aan het programma om het ADRZ financieel gezond te maken. De renovatie zou al in december 2015 kunnen beginnen.

 

Zeer positief

De Raad van Bestuur van het ADRZ is zeer positief over het plan, dat inspeelt op de huidige wensen rond planbare medische zorg.  Het ADRZ gaat al sinds 2010 uit van drie voorwaarden voor een adequate ziekenhuisvoorziening op Walcheren: deze moet goed bereikbaar zijn voor alle inwoners van Walcheren, moet financierbaar zijn en gezien de staat van het huidige pand is ook van belang dat deze snel kan worden gerealiseerd. Renovatie volgens de nu voorliggende plannen sluit goed aan op deze voorwaarden. Het ziekenhuis kan gedurende de werkzaamheden normaal in bedrijf zijn.

De vernieuwbouw wordt gefinancierd door middel van crowd funding door Zeeland Investment Beheer (ZIB), een Zeeuwse beheerder van beleggingsfondsen met vastgoedinvesteringen en meer dan 2.500 particuliere investeerders. De Zeeuwse ondernemer Henk van Koeveringe is een belangrijke drijvende kracht achter ZIB. De totale investering voor ZIB bedraagt 20 miljoen euro. Daarin is opgenomen een bedrag van vijf miljoen euro voor de aankoop van het pand en de grond van het ADRZ en 15 miljoen aan vernieuwbouw. Het ADRZ huurt vervolgens het gerenoveerde gebouw; een constructie die een aanzienlijke besparing op de exploitatielasten van het ziekenhuis realiseert.

Opties

Aanvankelijk koos het ADRZ voor nieuwbouw in de Mortiere in Vlissingen-Noord, maar het overleg met de gemeente Vlissingen en financiers leidde niet tot uitvoering van de plannen. Vandaar dat het ADRZ vorig najaar ook in gesprek ging met buurgemeente Middelburg. De voorkeur kreeg een locatie op het voormalige bedrijventerrein Ramsburg.

Direct toonde ondernemer Henk van Koeveringe zich bereid het voortouw te nemen in de financiering. Hij tekende daarbij wel aan dat hij de financiering voor ,,een nieuwe ziekenhuisvoorziening op Walcheren’’ zou onderzoeken, waarmee hij andere opties niet uitsloot. De afgelopen maanden hebben het ADRZ en Van Koeveringe alle opties nogmaals doorgerekend, waarna de conclusie volgde dat renovatie van het huidige pand de best denkbare is. Het ADRZ en Van Koeveringe werken al enkele jaren nauw samen in Zeelandcare, een zorgorganisatie die vestigingen heeft in onder meer Vlissingen (de Zorgboulevaart) en Zierikzee (Victoriakliniek). Ook die twee panden hebben na een renovatie weer een moderne uitstraling en voldoen aan de nu gangbare vereisten.

De Raad van Bestuur zegt het Middelburgse gemeentebestuur zeer erkentelijk te zijn voor de positieve en constructieve gesprekken over de locatie Ramsburg. De locatie voldeed aan de wensen, maar helaas kon het ADRZ er de financiering niet voor rond krijgen.

De Raad van Bestuur van het ADRZ is blij dat nu eindelijk een einde komt aan alle speculaties over de locatie van de ziekenhuisvoorziening op Walcheren. Alle energie kan zich nu richten op het creëren van een patiëntvriendelijke voorziening op de huidige locatie in Vlissingen.

Lees ook:Renovatie Vlissings Ziekenhuis!
Lees ook:Crowdfunding ADRZ Vlissingen!
Lees ook:Renovatie ADRZ-locatie Vlissingen! UPDATE!
Lees ook:Start verbouwing gecrowdfund ziekenhuis! + FOTO
Lees ook:ADRZ-bestuursvoorzitter Van Eck weg!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>