Adviezen Sloeweg!

werk in uitvoering blog

MIDDELBURG – Het onderzoek naar het functioneren van de interne projectorganisatie Sloeweg is afgerond. De rapportage van onderzoeks- en adviesbureau Necker van Naem bevat bruikbare adviezen om de beheersing van projecten, het ambtelijk-bestuurlijk samenspel en de samenwerking tussen Gedeputeerde Staten (GS) en Provinciale Staten (PS) te verbeteren. Opvolgen van deze aanbevelingen heeft de komende tijd prioriteit.

De onderzoekers trekken diverse conclusies uit het Sloeweg-dossier. In dit project zijn dingen niet goed gegaan. De problemen vinden hun oorsprong in een combinatie van factoren. Zo functioneerde het budget van 100 miljoen volgens Necker van Naem vooral als symbool in plaats van als sturend instrument. Ook was de projectorganisatie niet stevig genoeg.

Leerpunten

Naast de conclusies die specifiek zijn voor het project Sloeweg, kan de Provincie algemene lessen trekken uit de bevindingen van Necker van Naem. De Provincie moet anders en beter projectmatig gaan werken. Daarnaast heeft project-control nog niet de plek die het verdient. Versterking van structuur en cultuur staat de komende tijd centraal. Ook wil het College haar eigen functioneren bezien, mede in relatie tot PS en de ambtelijke organisatie.

Vervolg

Het College zet op korte termijn de benodigde acties in. Voor 1 oktober 2015 worden de Staten over het vervolg geïnformeerd. Overigens heeft het College al eerder maatregelen getroffen om de beheersing van grote projecten te versterken: de projectorganisatie N62 is versterkt en op korte termijn zal een tijdelijk directeur grote projecten worden aangesteld. De uitvoering van deze verbetermaatregelen gaat onverminderd door.

Het College heeft het onderzoeksrapport toegestuurd aan de Staten. Op 29 juni 2015 volgt een toelichting op het rapport in de commissie Economie. PS spreken hier verder over in hun vergadering van 3 juli 2015.

Onderzoeksmethode

Het onderzoek vond plaats aan de hand van deskresearch, oriënterende gesprekken en interviews met huidige medewerkers, oud-medewerkers en enkele externen. Betrokken medewerkers stelden zich daarbij volgens de betrokken onderzoekers constructief op en werkten goed mee aan het verzamelen van de benodigde informatie. De conclusies en aanbevelingen in het rapport komen geheel voor rekening van de onderzoekers; het rapport is daarmee volledig onafhankelijk. Wel heeft een ambtelijke check plaatsgevonden op juistheid van de feiten.

Lees ook:Hoofdpijndossier Sloeweg!
Lees ook:Hoorzittingen Sloeweg!
Lees ook:Hoorzittingen Sloeweg! UPDATE
Lees ook:SP: Karla Peijs moet opstappen!
Lees ook:Onderzoek geldverslindende Sloeweg!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>