Middelburg zit krap!

Wallet with no money inside

MIDDELBURG - Middelburg zit in financieel zwaar weer. Om het huishoudboekje van de gemeente kloppend te maken, zijn opnieuw forse bezuinigingen nodig. Het college van burgemeester en wethouders (B&W) legt de gemeenteraad daarom een bezuinigingsvoorstel voor van € 8,3 miljoen.

Sinds 2010 kampen alle gemeenten met lagere inkomsten en hogere uitgaven door de financiële crisis. Daarnaast krijgen alle gemeenten minder geld vanuit het Rijk. Ook moeten zij rekening houden met de nieuwe regelgeving voor de grondexploitatie van de grondbedrijven. De nieuwe regelgeving betekent voor de gemeente Middelburg dat zij een bedrag van bijna € 2 miljoen niet meer mag bijboeken op de balanswaarde van gronden. De gemeente moet dit opvangen binnen de reguliere (exploitatie)begroting.

Zwaarste bezuinigingsronde

Met de huidige bezuinigingsronde staat de gemeente aan de vooravond van de zwaarste bezuinigingsronde van de afgelopen jaren. Zwaar doordat zij de afgelopen jaren al € 17 mln. heeft bezuinigd. Én zwaar door de impact die de bezuinigingen gaan hebben op inwoners, verenigingen, organisaties, bedrijven en de eigen organisatie. In de voorgaande bezuinigingen kon het college bepaalde beslissingen deels nog uitstellen. Met name op het gebied van subsidies. Die keuzes moeten nu wel gemaakt worden. Veel organisaties die op de een of andere manier een financiële relatie hebben met de gemeente, moeten de komende jaren rekening houden met minder tot geen financiële steun.

Minder ambtenaren en woonlasten omhoog

Ook deze bezuinigingsronde stelt het college voor te korten op het aantal ambtenaren bij de gemeente Middelburg. Bij de vorige ronden zijn al circa 46 fte. vervallen. In de lijst met bezuinigingen staat nu een bedrag  van € 1.000.000, ongeveer 20 fte. Als sluitpost van de begroting is de verhoging van de OZB met 15% opgenomen. Een lastige keuze. Maar als de woonlasten niet stijgen, moet de gemeente meer bezuinigen op andere gebieden. In vergelijking met andere Zeeuwse gemeenten zit Middelburg, ook met de verhoging, nog steeds bij de gemeenten met de laagste woonlasten.

De gemeenteraad neemt op 9 november een besluit over het bezuinigingsvoorstel. Reageren op dit voorstel is mogelijk tijdens de extra commissie op 20 oktober.Iedereen is welkom om in te spreken.

Lees ook:Positief saldo Goes!
Lees ook:Kapelle financieel gezond!
Lees ook:Begroting Sluis 2013: “Nieuw financieel evenwicht!”
Lees ook:Middelburg: Opnieuw bezuinigen!
Lees ook:Vlissingen werkt aan financieel herstel!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>