Euregio Scheldemond benoemt kansen van de grens!

vlaggen nederland belgie

MIDDELBURG - De landsgrens is geen belemmering, maar een kans voor de regio: trek de cirkel van voorzieningen, bedrijvigheid en inwoners door over de grens. Dat gaf de Scheldemondraad mee aan de commissie Balkenende.

De commissie Balkenende werkt momenteel aan een advies voor het versterken van de economische structuur en werkgelegenheid in Zeeland. Jan Peter Balkenende bezocht op 14 april 2016 het overleg van de Scheldemondraad om zich te laten informeren over de mogelijkheden van Zeeland als onderdeel van de grensregio Zeeland-Vlaanderen.

Gemeenten in de grensregio hebben te maken met grensbarrières, waardoor ze niet ten volle kunnen profiteren van de banen en voorzieningen die zich aan de andere kant van de grens bevinden. Door het slechten van knelpunten die de grens met zich meebrengt telt het aanbod banen, potentiele werknemers, voorzieningen als onderwijs en woningaanbod aan de andere kant van de grens wel mee.

Beroepsonderwijs

Een belangrijke belemmering bij grensarbeid is het verschil in competenties tussen Vlaamse en Nederlandse afgestudeerden in technische beroepen. Voor het hoger onderwijs is de diploma-erkenning ondertussen goed geregeld, maar voor het beroepsonderwijs is dat nog niet het geval.

Als er meer inzicht zou komen in wat een lasser of loodgieter in huis heeft in plaats van blind te staren op alleen het diploma dan zouden er heel wat banen ingevuld kunnen worden aan beide zijde van de grens.

Om de grensoverschrijdende samenwerking te bevorderen kunnen uitzonderingen op landelijke regelgevingen een verschil maken. Met name op het gebied van arbeidsmobiliteit en ondernemerschap kan experimenteerruimte een lokale oplossing voor grensproblemen bieden. Het MKB / KMO in de grensregio heeft baat bij gelijkwaardige voorwaarden aan beide zijden van de grens, zowel voor bedrijfsvoering als voor het aantrekken van werknemers.

Lees ook:Euregio Scheldemond benoemt kansen van de grens!
Lees ook:Zeeuwse arbeidsmarktmonitor!
Lees ook:Staatssecretaris Knops bezoekt Euregio Scheldemond
Lees ook:Provincie: Aanpak grensregio’s werkloosheid!
Lees ook:Sectorplan biedt baankansen in grensstreek!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>