Werkzaamheden Baalhoek en Knuitershoek!

werk in uitvoering blog

KNUITERSHOEK – De Provincie Zeeland houdt woensdag 6 juli een informatiebijeenkomst over de werkzaamheden in Baalhoek en Knuitershoek (Zeeuws-Vlaanderen) die vanaf juli 2016 starten.

PROGRAMMA:

Locatie: Camping de Zeemeeuw, Knuitershoek
19.00 uur inloop met koffie en thee
19.30 uur welkomstwoord door gedeputeerde Carla Schönknecht
19:40 uur presentatie over de geplande werkzaamheden
20.00 uur gelegenheid tot het stellen van vragen
21.30 uur einde programma

Iedereen is van harte welkom. Graag vooraf even aanmelden via [email protected].

Het aanleggen en ophogen van twee nieuwe en drie bestaande strekdammen bij Baalhoek en Knuitershoek is nodig om de stroomsnelheid tussen de dammen van het Westerscheldewater te laten afnemen en de gewenste leefomgeving te creëren. Door deze ingreep kan zand en slib zich afzetten en ontstaat er een voedselrijke bodem voor
vogels. Eén van de vijf strekdammen is toegankelijk voor publiek. Deze dam krijgt een laag asfalt en is straks bij uitstek een plek om te vissen en te wandelen. Het strandje bij Knuitershoek zal worden opgehoogd.

Om de strekdammen aan te leggen en op te hogen is 60.000 ton breuksteen nodig en zo’n 25.000 ton staalslakken. Daarnaast graven we zo’n 11.500 m3 slib uit de bestaande ondergrond. Deze buitendijkse maatregel draagt bij aan het natuurherstel langs de Westerschelde. Door het aanleggen en ophogen van deze strekdammen ontstaan waardevolle ‘slikken’, deze vormen als het ware een kraamkamer voor vissen en een ‘sterren restaurant’ voor vogels. Het zijn de longen van de rivier. Ze brengen zuurstof in het water en zetten schadelijke stoffen om in gunstig silicium.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door de Projectorganisatie Waterveiligheid. Hierin werken waterschap Scheldestromen en Rijkswaterstaat samen om de Zeeuwse kust te beschermen tegen overstromingen. De Provincie Zeeland is opdrachtgever.

Lees ook:Natuurvergunning voor aanleg van nieuwe strekdammen!
Lees ook:Aanleg strekdammen Baalhoek & Knuitershoek
Lees ook:Tweede fase aanleg strekdammen Baalhoek en Knuitershoek van start
Lees ook:Werkzaamheden kerk Dreischor!
Lees ook:Proef zandplaatophoging bij Oesterdam!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>