Tips om hete dagen door te komen!

zon

MIDDELBURG – Wanneer het kwik stijgt kan binnenshuis de temperatuur behoorlijk oplopen. Een mobiele airco kan helpen. Deze dure optie vreet alleen stroom en is ook niet de beste optie voor het milieu… Welke oplossingen zijn er dan wel om het binnen koeler te krijgen en houden?

Houd ramen en deuren gesloten

Houd ramen overdag dicht en doe ze ’s avonds of ’s nachts, wanneer het koeler is, open. Op die manier blijft de warmte overdag beter buiten en stroomt er koelere lucht door je huis tijdens de avond en nacht. Let er wel op dat inbrekers jouw open raam graag gebruiken om binnen te komen. Het bewust en verantwoord in de nacht ramen tegenover elkaar open zetten, het liefst (ook) via het hoogste raam in de woning, noemen zo ook wel ‘nachtventilatie’.

Zonwering

Gordijnen sluiten helpt wel wat, maar slechts tijdelijk. Veel beter is het om goede zonwering te plaatsen, zeker bij de ramen tussen het oosten en het westen.  Ook rolluiken kunnen helpen.
Je ramen komen daardoor volledig in de schaduw te liggen waardoor het binnen langer koel blijft.

Warmte werende folie

Er bestaat folie die je op ramen kan plakken zodat de warmte minder makkelijk door het glas kan komen. Vooral voor de ramen die lang in de zon zitten is dat een goede optie. Als je ramen gaat vervangen kies je waarschijnlijk voor HR++ glas, maar wist je dat het ook mogelijk is om het glas tussen de ruiten vanuit de fabriek te laten voorzien van een zonlicht werende folie? Vraag je glasleverancier eens naar die mogelijkheden.
Isoleren
Goede isolatie van je huis helpt prima om de warmte beter binnen te houden in de winter en is daarmee een zeer effectief middel die je energierekening  helpt verlagen. Maar het werkt ook omgekeerd: je huis blijft in de zomer ook langer koel.  Isolatie heeft dus meer dan één voordeel.

Zonnepanelen

Foutje denk je zeker? Zonnepanelen wekken toch enkel duurzame en puur groene stroom op?
Ja, dat doen ze zeker, maar wist je dat een dak vol zonnepanelen ook zorgt dat het dak daaronder dan grotendeels door die panelen in de schaduw ligt en daardoor een stuk koeler blijft? Dit zorgt ervoor dat het ook binnen koeler blijft? Ook zonnepanelen hebben dus meerdere voordelen!

Energiezuinige apparaten

Elektronische apparaten geven warmte af. Gebruik op warme dagen zo min mogelijk apparatuur, want hoe minder warmte er in huis komt, hoe minder er ook weer uit moet. Als je toch elektrische apparaten gaat gebruiken, is het raadzaam om energiezuinige producten te gebruiken. Deze gebruiken minder energie en geven zodoende ook minder warmte af aan de omgeving.  Van apparaten die je niet gebruikt kan je maar beter de stekker eruit halen.

Ventilator

Een ventilator kan zorgen voor wat plaatselijke verkoeling door middel van koele lucht. Het verplaatst de warme lucht en zorgt dat het zweet op je huid hierdoor sneller verdampt, zodat je afkoelt. Extra tip: zet bekertjes met ijs voor de ventilator. Dit zorgt voor een extra koele luchtstroom. Nadeel van een ventilator is wel dat deze op elektriciteit werkt…

Andere afkoelmethodes

Er zijn veel andere methodes om zelf wat af te koelen; je voeten in een emmer koud water, je polsen even onder koud stromend water, een koude(re) douche, een ijsje,  een bezoek aan het zwembad of de zee, enzovoort. En vergeet niet om voldoende te drinken, het liefst veel water en zorg voor voldoende schaduw.

Bron: DELTA

Lees ook:Ook Stationsbrug heeft het heet!
Lees ook:Het Warmte Effect
Lees ook:Geef inbrekers studentenhuizen geen kans!
Lees ook:Ontlastputje na hevige regenval
Lees ook:Vaarwel asbak! 19: Verfrissend!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>